Hvordan sette spor – 10 gode råd

Sette spor, råd,

En lørdagskveld i november inviterte Loveleen Brenna 10 samfunnsengasjerte unge mennesker på middag og foredrag om å sette spor. Jeg, Elisabeth, var en av de heldige som fikk sitte rundt bordet for å lytte, lære og diskutere.

Det er alltid en god idé å lære av de som har gått foran. Av all den kunnskapen som de gode forbildene sitter inne med. Er man ung og vil mye har man mange spørsmål. Spørsmål som hvordan man kan gjøre en forskjell, og hvordan man kan ta ut sitt potensiale på den beste mulige måten.

Loveleen Brenna er daglig leder i Seema, et sosialt entreprenørskap som jobber for å vise næringslivet viktigheten av mangfold og mangfoldsledelse og for å få kvinner med flerkulturell bakgrunn og høy utdannelse inn i leder- og mellomlederposisjoner. Kveldens foredragsholder var Trond Riiber Knudsen, tidligere seniorpartner i McKinsey og grunnlegger av TRK Group.

Med hovedtemaet; Hvordan sette spor, fikk vi mange gode tips, og jeg vil dele 10 hovedpunkter fra den livslærdom vi fikk ta del i fra Loveleen og Trond:

1.       Lytt til andre som har gått foran

Hva har fungert for de du ser opp til? Var det en spesiell ting, eller et spesielt miljø som gjorde at de fikk til det de ønsket? Still mange spørsmål, lytt til ideer og lær av dem som har gjort ting før deg.

2.       Lov å ha høye ambisjoner

Det er lov til å legge fra seg janteloven og tenke stort dersom man ønsker det. Ha høye ambisjoner og tro på at du vil nå dine mål.

3.       Bidra til å hjelpe andre mennesker og samfunnet rundt deg

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. En passion for å kunne gjøre en forskjell for andre mennesker er viktig å ha med seg. Det er på tide at vi snakker om hvordan business kan være med på å gjøre verden til et bedre sted. Heldigvis har selskaper startet å se fordelene ved slik business.

4.       Faglig soliditet

Å bygge opp en faglig soliditet er ekstremt viktig. Hvis du sier noe skal det ha et faglig fundament som bygger på de beste mulige forutsetningene. Man bør også være flink til å si at man ikke kan noe (ingen kan alt om alt), og samtidig komme med forslag til hvordan spørsmålet kan løses. Du bør jobbe med noe hvor du har kompetanse og er god.

5.       Villighet til å jobbe hardt

I enkelte situasjoner må man stå på når det kreves. Dette vil bli lagt merke til. Arbeidsgiver, kunder eller andre skal føle at du vil gjøre alt for dem og at du er den beste personen til jobben.

10 samfunnsengasjerte unge er samlet til middag og foredrag
10 samfunnsengasjerte unge er samlet til middag og foredrag

6.       Vær proaktiv

Vær proaktiv, ikke kun reaktiv. Du skal ikke kun ta tak i de oppgavene som tikker inn i innboksen din og la det styre alt du gjør. Du bør komme med egne ideer og ta tak i ting før andre trenger å spørre deg. 80 % av epost-trafikken din bør være utgående. Dersom du kommer over informasjon som arbeidsgiver eller kunder burde være klar over eller ideer de kan vurdere, vær den første til å sende dem dette. Gå aktivt ut og søk etter måter å være til hjelp på.

7.       Ha passion og engasjement

For å kunne sette spor er det en absolutt fordel å ha passion for det du driver med. Du bør drive med noe du føler et stort engasjement for. Jobb med mennesker som gir deg energi, som du respekterer og som tenker positivt. Har du skikkelig passion for noe er dette det første du tenker på når du våkner opp. Du venter ikke til du kommer på kontoret og skrur på eposten der.

8.       Ta sjanser

Tør å ta sjanser. Søk på jobber du ikke er fullt kvalifisert for. Tenk at alt ordner seg (for det gjør det). Det er lite perfeksjon i næringslivet, og folk tar sjanser hver dag.

9.       Mentorskap

Skaff deg en mentor tidlig. Det kan være en fordel å ha en mentor internt i organisasjonen eller selskapet du jobber i. Slik vil dere ha en profesjonell relasjon, og en mentor kan bidra til å skape muligheter. I tillegg kan det være fint å ha en mentor utenfra. Et mentorskap handler både om å gi og om å ta, det skal være en vinn-vinn situasjon for begge parter.

10.   Balansert livsstil

Du må ha klare rammer for hva slags liv du vil leve. Hva er akseptabelt for deg? Disse rammene bør etterleves rundt 95 % av tiden. Enkelte ganger kreves det at du går utenfor dine egne rammer, så lenge dette er unntakstilfeller. Du kan finne dine egne måter å være fleksibel på (for eksempel jobbe litt hjemme på kvelden etter at barna har lagt seg). Du gjør dine egne prioriteringer.

En flott gruppe mennesker samlet hos Loveleen Brenna
Takk til Loveleen og Johnny Brenna som åpnet hjemmet sitt for oss unge, og til Trond Riiber Knudsen for foredrag om å sette spor.

Hva er dine tips til å sette spor?

 

– Skrevet av Elisabeth Nissen Eide, gjesteblogger hos Ingfrid Landsnes

Kommenter gjerne