Bedriften min og jeg i endring

endring, omstilling, heispitch
  • Vet du hva du liker å holde på med?
  • Vet du hva som motiverer deg, gir deg energi?
  • Vet du hvor du ønsker å være om 5 år?
  • Har du satt deg mål?
  • Eller er det kanskje greit å la det skure og gå? Det går jo så fint!

Alle bedrifter med respekt for seg selv har verdier, visjon, strategi, mål og planer for fremtiden. Jeg har ikke hatt det. Jeg har sluppet å bekymre meg over neste oppdrag og at horisonten er kort har bare vært positivt, befriende på en måte.

I starten på 2012 dukker det allikevel opp tanker i hode, hva nå?

Skal jeg være organisasjonsrådgiver resten av min yrkeskarrière? Hvilke oppdrag er det jeg virkelig liker å jobbe med? Er det bedre å bli fast ansatt igjen? Skal jeg jobbe til jeg blir 72 eller?

Og sist men ikke minst: Kan jeg styre svaret på disse spørsmålene selv?

Jeg begynner å skrive ned ord og formuleringer, hva er det jeg og min bedrift skal levere, hvilke verdier står jeg for, hvor skal bedriften være om 5 år, 10 år? Vi setter rett og slett igang en endringsprosess bedriften min og jeg.

Jeg ser fort at jeg må ut og få impulser, få kontakt med noen som kan hjelpe meg å sette igang tankekarusellen! Tidlig i 2012 hører jeg på et foredrag med Thomas Ims –  fra Revolver & Co «Cut the Crap» – sier de og det liker jeg. Jeg tar opp telefonen og spør: Kan du tenke deg å bli med meg i et tankespinn? Og det kunne han, time avtales og jeg har med det sendt snøballen nedover bakken.

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Timene med Thomas kan best visualiseres i en dialog[/title]

  • Ja, hvilke målsetninger har du da for deg selv og bedriften din?

Men… det e jo DET eg ikkje har! Har vært så heldige at livet som egen næringsdrivende liksom bare har gått av seg sjøl. Eg styre med det kundene har behov for – forhåpentligvis skaper eg merverdi.

  • Okey… MEN hva vil du nå da, hvorfor er du her?

Hmmmmm vett ikkje heilt, må jo tjena penger, ja kanskje så møje at eg kan vera litt merr på hyttå som me kjypte i fjor høst. Ja å så må jo regningane betalas.

  •  Ja, det er jo et utgangspunkt. Men hva er det du trives med, hva er du god på?

….. Eg lige å snakka! -?  Holde foredrag, workshops, driva prosjekter, ja snakka og ble med folk å skaba resultater. Se at folkå vokse når de bler bedre, og får det te. De e det eg e best på.

  •  Hvem er det du vil snakke med da?

STYRENE!

  •  Styrene?

JA, de så bestemme koss pengane ska brugas, det e jo mest mannfolk og de e jo stort sett pysete. Det e liksom lettare med den der kapitalen så sveve rondt i loftå enn den som du må snakka me, innvolvera deg i!

  • Oppps, det var jo ikke akkurat en salgssetning! Men, hva er det du kan snakke om, som de kan være interresert i da?

At det e folkå i organisasjonane så e de viktigste ressursene, at det e gjønå de at de klare å tjena penger! At de må måla koss det går med disse ressursene, at de må følge med, ikkje bare på den der kapitalen så lar seg tella, men på det så e inne i håve på folk! Det e der den viktige kapitalen ligge, den så styre den andre kapitalen. Ja de må jo skjønna at de må investera i folkå sine! Vett du det at undersøkelser vise at å bygga kultur gjer merr penger enn ——–

  • Hold an! Hold an! Jeg tror deg

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Så kom heisleksjonen, du vet “In an elevator with Steven Spielberg”[/title]

  • Hva sier du om du treffer akkurat den styreformannen du helst vil snakka med i en heis, du har 15 – 20 sekunder på deg, og han spør: Hva holder du på med da?

Ææhhhhhhh, eg skjønte jo at den lange leksjonen ikkje konne gå….. Jo du ser det at…… Eg lige folk eg…… Eg vil at bedriftane ska tjena penger på folka sine….  Eg hjelpe organisasjoner med de menneskelige ressursene…… Eg holde foredrag og sånn…..  

  •  Hjelpeløst!!! Prøv igjen.

Thomas ser ikke helt fornøyd ut og jeg går rundt på gulvene, tenker og prater og prøver å sette ord på det jeg driver med.

VERDISKAPNING – GJENNOM. Vi snakker jo om ressurser og kapital så det blir HUMANKAPITAL.

Vi vil gjerne ha med ordet FORVALTE, det er jo et ord som klinger fint rundt styrebordet. Etter en tid har jeg fått setninger å bruke og som forteller kjapt hva målet med min leveranse er og hvorfor.

“Å tilføre bedriftene økt kunnskap om forvaltning av humankapitalen” fordi “Verdiskapning krever forvaltning av humankapitalen” og “Verdier skapes gjennom god forvaltning av Humankapitalen”

Å bli stilt spørsmål som dette var utrolig tøft og veldig lærerikt. Det var vanskelig å erkjenne at jeg ikke hadde alle svarene, jeg ble flau på egne vegne. Tanker som: Vet du ikke hva du holder på med engang?

Men for meg var det dette som måtte til. “The hard way” . Pust dypt! Stopp opp! Tenk etter! Det er lov å ikke vite alt!

Så hadde jeg fått noen ord å bruke, for meg selv, styreformenn og andre, men hva nå? Hva skal jeg med dem? Vil jeg noen gang få bruke de fine ordene i en heis, eller var det ikke det som var det viktigste? Nei, kanskje ikke, jeg har fått definert meg selv som:

“Organisasjonsrådgiver med fokus på betydningen av den menneskelige faktor for oppnåelse av økonomiske resultater.”

Jeg vet litt mer om hvem jeg og bedriften min er, men ikke om det vil bety en endring i hverdagen eller hvor det bærer i vei. Jeg er forsatt bare i startgropen, men gleder meg til de neste kapitlene. Skal jeg tørre å sette mål? Skal jeg lage til en Strategiplan som sier noe om hvordan jeg skal oppnå eventuelle mål?

Det vet jeg ikke ennå, bare at:

“Det er MEG det kommer an på”

Bedriften min og jeg er i endring! Er du i endring? Hvordan startet det  – nødvendighet eller bare som hos meg, tanker som spinner?
 
Ønsker du å lese om John Kotters 8 trinn i endringsprosesser har jeg laget til en presentasjon på norsk som du finner her: Presentasjon om veien til endring. 

Photocredit

4 thoughts on “Bedriften min og jeg i endring

  1. Pingback: Kan du tenke deg et annerledesår? | Ingfrid Landsnes

  2. Ingrid Reply

    Jobber med materiell til kurs i management program vi har internt i konsernet- tema, dialog og den vanskelige samtalen. Du har så mange gode konkrete eksempler Ingfrid 🙂 Låner litt av deg jeg om du synes det er ok 🙂

Kommenter gjerne