“The Only Thing That Is Constant Is Change -” sa Heraclitus før Kr.
Om det var sant da, så er det ikke mindre sant i dag. Som organisasjoner må vi konstant være på “alerten” for å følge med på hva som skjuler seg bak neste sving. Vi må evne å se nye muligheter og ta i bruk teknologiske nyvinninger. Vi må tilpasse oss endrede og nye marked, finanskriser, skiftende kronekurser og mye mer.
Dette vil for mange bety at de må inn i omstillingsprosesser som kan kjennes tøffe. Arbeidsstokken må kanskje reduseres, det skal fusjoneres eller fisjoneres eller kanskje vi skal inn i en virksomhetsoverdragelse.
I disse situasjonene gjelder det å holde “tunga beint i munnen”, stoppe opp, puste og vurdere godt hva som skal være neste trekk. Utfordringen og målet må jo være er å gjennomføre omstillingsprosessen med høy grad av aksept, slik at det blir minst mulig støy og tap av produktivitet i den løpende drift.
Det viktigste rådet jeg kan gi er å skape en kultur som består av åpenhet og tillit, hver dag. Hvor det informeres om hvordan “vår verden” ser ut og hvor det diskuteres muligheter og løsninger.
[Tweet “Omstilling handler om mennesker og aktiv involvering #endring #kommunikasjon #ledelse”]
Snakk sammen
Det vil gi deg det beste grunnlaget for å gå inn i omstillinger når det røyner på. Skulle nå nedbemanningsbehovet være et faktum, er det tre grunnleggende prinsipper som alltid må ligge i bunn
- En velfundert behovsanalyse,
- ivaretakelse av de menneskelig behov og
- gjennomføring innenfor de rammer lov og avtaler setter.
Delingskultur er ikke helt nytt 😉 Fagkollegaer har alltid delt kunnskap med hverandre og denne listen fikk jeg for mange år siden, da det var min tur å gå inn i en slik omstillingsprosess.
Den har fulgt og hjulpet meg mange ganger. Håper at den nå kan hjelpe deg til å planlegge og gjennomføre en velykket nedbemanning.
10 Suksesskriterier for gjennomføring av nedbemanning
- Planlegging – Lang planlegging – kort gjennomføring
- Trygghet for nøkkelpersonell
- Prosjektplan
- Kommunikasjonsplan
- lnvolvere tillitsvalgte
- Sikre riktige utvalgskriterier
- Etablering av Støtteteam
- Etablering av jobbsøker “senter”
- Kvalitetssikring. Konferere med advokat
- Vær nøye med formaliteter
Ikke alle kriteriene er like viktig i enhver omstilling, men tenk over og vurder alle punktene oppimot den situasjonen som er oppstått akkurat nå.
Pingback: 8 suksesskriterier for kommunikasjon i en omstillingsprosess