Anmeldelse av boka “Bedre ledelse”

Det skjer i Sosiale Medier

Så starter historien nok engang om “Heldige Meg & Raushet i Sosiale Medier”. Jeg postet på Organisasjonsrådgiveren en oppdatering om at jeg ønsket meg boka Bedre Ledelse av Elin Ørjaseter (Ja regner jo med at du så det, da du sikkert får Organisasjonsrådgiveren sine oppdateringer i din Facebook strøm! Eller? 😉 Husk å trykke liker)

Vel, nok om det, men etter den oppdateringen, dukker det altså opp i meldingsboksen på Facebook et spørsmål om adressen til Organisasjonsrådgiveren. Hmmmm kunne vært skeptisk men ikke når det var Jørn som spurte 🙂 Ja Jørn Kippersund, han du vet som kan hjelpe deg med å få kontroll på Innboksen. Kjenner du ikke til det, tar du en kikk her på Innbokskontroll.

 

Det tar ikke mange dagene før postdamen banker på døra med boka under armen. Boka kom med en hilsen og lykkeønskninger til meg i min jobb fra Elin, litt stas da 🙂

Så før jeg fortsetter; Jeg har ikke betalt for boka, men ingen har nevnt at de forventer noe tilbake. At det nå blir en bloggpost med anmeldelse av boka settes nok pris på allikevel, håper jeg.

 

Bedre ledelse – kommunikasjon, styring, arbeidsrett

Forfattere: Elin Ørjaseter – Birgitte Stenberg Larsen – Trond Stang

Boka er en sterkt revidert utgave av boka: Lederboka, hodejegerens beste tips fra 2008. I tillegg til Elin Ørjaseter er det kommet til to advokater Trond Stang og Birgitte Stenberg Larsen som medforfattere. Et av de nye kapitlene i boka handler om Jørn Kippersund sin Innbokskontroll.

“En leder uten innbokskontroll er en dårlig leder. Og han risikerer å bli en dårlig leder på alle plan, også de han selv er virkelig opptatt av. En viktig kunde glipper fordi en e-post blir oversett, eller et løfte ikke fulgt opp.”

Innledning

“Enhver kan finne en teori som passer hans opprinnelige holdninger om “hva som er en god sjef”. Men det minste felles multiplum: Alle gode ledere må forholde seg til lovene i det samfunnet de fungerer i.”

“Det er aldri noen ulempe å være god med folk. Og det er en ubetinget fordel å følge alminnelige regler for skikk og bruk. Det er det som er arbeidsretten: Skikk og bruk satt i system, i en norsk virkeliget”

Allerede i innledningen gir Elin Ørjaseter flere gode råd til deg som leder:

Ørjaseter lederråd

Opptatt av ledelse? Andre bloggposter du kan like:

4 Lederråd til deg som jakter resultater

Hjelpeløst lederskap skaper kultur

Indre og Ytre motivasjon -valg av ledelsesfilosofi

Tøft å være leder – 6 råd for å håndtere presset

Har du snakket med ham?

Boka er inndelt i 5 TEMA

I ARBEIDSFORHOLDET – II KOMMUNIKASJON OG STYRING – III ENDRINGSLEDELSE – IV ARBEIDSMILJØET – V EN VERDIG AVSLUTNING

Hvert tema har egne kapitler med historier fra hverdagen etterfulgt av advokatenes kommentarer som her er i en språkdrakt og forklaring som er til å forstå 🙂 Her får du også referanser til nødvendig regelverk. Hvert kapittel avsluttes med en god, punktvis oppsummering.

HR prosessen
Boka følger HR prosessen fra A til Å med fokus på “utviklingshjulet”
 

Historier

Kommunikasjon og styring

“…… Hun følte seg utrolig dårlig behandlet, falt i ryggen rett og slett. “Han er fullstendig konfliktsky”, sa hun oppgitt til en av de medarbeiderne hun satte mest pris på. “Han klarer ikke å ta beslutninger i det hele tatt, han vingler frem og tilbake. En mann som lar bedriften gå til helvete fordi han er så redd for å få kritikk selv.” Den sjefen hun likte så godt i begynnelsen, den sjefen hun oppfattet som klok og erfaren, var i hennes øyne blitt en dott……”

Endringsledelse

“…… I Texas hadde han møtt kolleger fra resten av verden, og Lars syntes det var utrolig lærerikt å snakke med så mange forskjellige mennesker og ikke minst få møte noen av toppsjefene  i USA. Da han kom hjem følte han virkelig at han var en del av en stor organisasjon med mye erfaring og kompetanse, og han var stolt av å jobbe i et slikt globalt system. Men etterhvert som månedene gikk, innså Lars at det ikke bare var enkelt å sitte som eneste HR-ansatt alene i Norge. Sjefen i Skottland var ikke særlig fornøyd med de høye kostnadene som norske lønns- og arbeidsvilkår innebar, og forsto f.eks. ikke at det kunne være nødvendig å tilby de ansatte full lønn under sykdom. Sjefen i USA hadde på sin side liten sans for den sterke posisjonen fagforeningene har i Norge, og trodde ikke sine egne ører da Lars fortalte dem om de norske reglene om informasjon og drøfting med tillitsvalgte. Enkelte dager følte Lars at han brukte mesteparten av arbeidsdagen på å forklare sine overordnede i utlandet om norske lover og regler og deretter neste dag på å overbevise dem om at den norske delen av virksomheten faktisk var forpliktet til å følge dem……”

Bedre ledelse

Ingfrid mener

Jeg har lest boka to ganger – først fra Perm til Perm så litt frem og tilbake for å kunne fortelle deg hva jeg synes. Boka gir meg heldigvis ingen overraskelser, det skulle bare mangle. Dette har vært faget mitt i mange år så innholdet i sin helhet var veldig gjennkjennbart. Bokas fokus på historier og hverdagen for norske ledere og HR ansatte gjør den unik, den oser av kunnskap og erfaring, den er skrevet for at du skal ønske å bli bedre og å forstå hvordan. Om ikke akkurat forsidebilde med tre strenge “menn” i dress gir deg humor assosiasjoner, så er den “morsom” med sine historier, hvor vi smiler litt skjevt…Hmmm… joda, akkurat sånn er det.

Forfatterne klarer elegant å få meg til å skjønne at du kommer langt med skikk og bruk sammen med tre gylne regler:

 1. Snakk sammen
 2. Vurder hver sak som enestående – ikke kopier
 3. Saksbehandling – gå aldri på akkord med den

Så enkelt og så vanskelig!

En bok til å lese fra perm til perm, en bok til å ha på pulten – en oppslagsbok både i hverdagen og når det røyner på! Har du med mennesker på jobb å gjøre – Løp og Kjøp – Den holder hva den lover i tittelen – Boka er virkelig et verktøy for Bedre Ledelse.

Tusen takk fra meg til Elin og Jørn

7 thoughts on “Anmeldelse av boka “Bedre ledelse”

 1. Elin Ørjasæter Reply

  For en utrolig hyggelig og klok anmeldelse. Tusen takk! Elin (som skriver kort nå fordi jeg er på reise med bare iPhone.) mer senere!

 2. Jørn Kippersund Reply

  Hyggelig å ha ytt en liten skjerv her 🙂 Jeg tror som deg at boka er veldig nyttig – både for ledere og medarbeidere! Jeg syns også Elin er spesielt god til å fortelle historier som er troverdige og gir overføringsverdi. Nyttig bok!

 3. Ingrid Reply

  Ingfrid, nå fikk jeg virkelig lyst å lese boken. Den skal leses når eksamen er ferdig 🙂

 4. Pingback: Ønsker dere å utvikle lederne hos dere? Nytt lederutviklingsprogram trenger #referansekunde – Interessert? « Ingfrid Landsnes

Kommenter gjerne