Kan du tenke deg et annerledesår?

Et annerledesår

Det er siste kvelden, 14 flotte dager, sol, sommer og gode venner. Ungene har trukket seg tilbake og middagen kjennes ennå. Du lener deg tilbake, kikker på glasset med vin og sier høyt; (mest til deg selv) Sånn kan jeg ha det hver dag! Den praten som nå er igang blant venner har jeg hatt mange av. Å drømme om det uoppnåelige, om et liv langt fra regnbyger på tvers, slaps og glatte veier, køer på motorveien, sommeren vi ventet på ifjor, men som aldri kom.

Hva er det som gjør at noen stopper opp og virkeliggjør drømmen? For vår del var det en rekke av tilfeldigheter som havnet omtrent på samme tidspunkt. Som jeg har formidlet i tidligere post var bedriften min og jeg i en endringsprosess i fjor vinter. Det kan du lese om her: Bedriften min og jeg i endring. Hans Erik, ektemann og kjæreste fikk omtrent på samme tid melding om at hovedkontoret til Dolly Dimples, hvor han jobbet, skulle flytte til Oslo. Han måtte tenke over hva han ville, bli med eller ta fatt på nye oppgaver i Stavanger.

Litt historie og bakgrunn

24. oktober 2011 kjøpte vi oss leilighet (Hyttå) i Vilanova i la Geltru, med det strakk vi lånegrensen nok en gang. Da jeg er egen næringsdrivende er det smått med sikkerhetsnett, så svaret er å holde koken til pensjonistalder og vel så det. Vi har ingen barn i huset, de er voksne og har sine egne liv, så for dem var det uproblematisk om vi valgte et år i Spania.

Påsketider 2012 tar vi 14 dager fri for å tilbringe dem på Hyttå. Starter sammen med en flott golfgjeng, som blir våre første gjester og fortsetter påskedagene sammen med barn og barnebarn. Hvilken luksus, god plass, god tid, godt vær! Vi er tilbake etter fantastiske dager, hopper i hverdagen og stortrives med det. Men noe hadde startet å spire…… Hva om? Hva hvis? Kan det la seg gjøre? Hva koster det da? Det siste spørsmålet var så konkret at det tok jeg fatt på, frem med regneark og diagrammer. Akkurat da var jeg glad for mine årlige – budsjett/regnskap, jeg klarte rimelig kjapt og enkelt å få ned hva et stopp ville koste. Det gav oss et utgangspunkt for videre prat, noe som konkretiserte og virkeliggjorde en mulig beslutning. Enklere når en ser virkeligheten svart på hvitt, ikke bare som flytende drømmer.

Økonomi

Selv med rimelig høy gjeldsbyrde ville et år uten annen inntekt enn utleie i Stavanger, sammen med oppsparte midler, gi oss nok til å leve av i ett år om vi startet “innkjøpsstopp” NÅ. Det er april 2012, ingen nye vesker, sko, pyntedill, dyre viner, konserter og reiser. Klarer vi det? Hvilket luksusspørsmål! Det er klart, skulle bare mangle! Vi er som de fleste nordboere fanget i det materielle og vil ha godt av å stoppe opp. Vil vi det da? Ja, vi vil!  Vi vil ha et annerledesår. Et år uten de store forpliktelsene, et år med LITE penger, et år med GOD TID til oss.

Det praktiske

Så kom, du vet, alt det praktiske. Får vi leid ut leiligheten? Hvor mye skal vi ta med oss sørover? Hvor skal vi pakke vekk alle “greiene” som ikke passer i en utleieleilighet? Hva om….. Vet du, dette er kun praktiske enkle spørsmål som alle hadde det enkle svar: Det ordner seg! Vi bor i Stavanger med et presset boligmarked så leiligheten ble leid ut i løpet av en måned. Ting og tang ble pakket ned og satt vekk i en ekstrabod, er det så nøye da?

Jobb – Sykdom – Pensjon

Det vanskeligste spørsmålet, hva om vi blir alvorlig syke? Vi er begge av de heldige som livet har fart fint med så vi valgte å ikke å ta dette med i betraktningen. Vi kan ikke ta valg utifra mulige, teoretiske hendelser.

Hva med jobb etterpå da? Vi er to flinke oppegående mennesker som har tatt i et tak før. Vi har ikke krav om at jobben må være sånn eller sånn. Ønsker, selvfølgelig, men CV`ene våre viser at det er mange oppgaver vi kan ta fatt på og trives med. Så med det utgangspunktet er vi rimelig sikre på at, joda, en jobb skal vi få når vi kommer tilbake til Stavanger. Vi skal kunne betjene gjelden vår, ha tak over hodet og mat på bordet. Hva med pensjon og forsikringer? Forsikringene har vi valgt å fortsette med, de er endel av budsjettet. Pensjon er det nok verre med, ikke den smarteste beslutningen å hoppe av et år! Men som nevnt må vi belage oss på å jobbe lenge, kanskje dette er vår eneste mulighet til et annerledesår? Denne muligheten tar vi! Vi virkeliggjør drømmen.

Hvordan det arter seg?

Hvordan er det å leve med lite penger for to bortskjemte Nordmenn? Hva brukes all denne tiden til for noen som er vant til å leve travle “businessliv” ?

Kan fort bli en ny bloggpost av det.

 Har du noen ganger drømt om å hoppe av for en stund?

1 thought on “Kan du tenke deg et annerledesår?

  1. Pingback: Om Livet i et Annerledesår | Ingfrid Landsnes

Kommenter gjerne