Jakter du egne eller andres mål?

Fiskerens visdom

Her kommer historien om hvordan jakten på et mål kan hindre deg fra å oppdage kvaliteten på livet du allerede har her og nå.

En amerikansk forretningsmann var på ferie og ble stående på en brygge i en liten meksikansk landsby når en liten båt med bare en fisker la til kai.

I den lille båten lå flere store gulfinnede tunfisk. Amerikaneren komplimenterte meksikaneren for kvaliteten på fisken og spurte hvor lang tid det tok å fange dem.

Den meksikanske svarte: “Bare en liten stund.”

Så spurte amerikaneren: “Hvorfor er du ikke på sjøen lengre og fanger mer fisk?”

Meksikaneren sa han hadde nok fisk til å fylle sin families behov for mat her og nå.

Amerikaneren spurte videre hvordan han tilbrakte resten av dagen.

Den meksikanske fiskeren svarte: “Jeg sover lenge, fisker litt, leker med mine barn, tar en siesta med min kone, Maria, rusler en tur til byen hver kveld, tar et glass vin og spiller gitar med vennene mine. Jeg har et komplett og godt liv, senor.”

Egne drømmer

Amerikaneren svarte litt selvhøytidelig: Jeg har en MBA fra Harvard Universitetet og kan hjelpe deg. Du bør bruke mer tid på å fiske og med det øke inntektene så du kan kjøpe deg en større båt. Med fortjenesten fra denne båten kan du kjøpe enda flere båter, og til slutt vil du ha en liten flåte av fiskebåter.

I stedet for å selge fangsten din til en mellommann så selger du direkte til fiskefabrikken, og til slutt åpner du selv en fabrikk der du pakker fisken og selger til forhandlere. Du vil da eie både produktet, bearbeidingen og distribusjonen.

Egne drømmer1

Du vil måtte forlate den lille fiskerlandsbyen her og flytte til Mexico City, deretter til LA og til slutt til New York, hvor du vil administrere og kontrollere ditt fiksekonsern.”

Den meksikanske fiskeren spurte: “Men senor, hvor lang tid vil det ta?”.

Amerikaneren svarte: “15-20 år”.

“Og så, da?” Spurte meksikaneren.

Amerikaneren lo og sa: “Vel det er det beste av alt! Når den tid kommer har du børsnotert selskapet ditt og kan selge aksjene. Du vil bli veldig rik – Ja, du vil bli millionær “.

“Millionær, senor?” Svarte meksikaneren. “Hva så?”.

Amerikaneren svarte stolt: “Da vil du kunne pensjonere deg. Flytt til en liten koselig landsby på kysten der du kan sove lenge, fiske litt, leke med barna, ha en siesta med din kone, spasere inn til byen om kvelden og drikke vin og spille gitar med vennene dine.”

Egne drømmer3

Læring 🙂

Ikke gjør kompromisser med livsstil og livskvalitet – Være krystallklar på hva som gir mening for deg, og bygg opp din bedrift eller karriere rundt denne visjonen.

Den beste meningen med din bedrift / karriere er den som støtter det livet du ønsker å leve – ikke andre menneskers verdier, normer, forventninger og regler.

Jeg leste historien her hos Klar bevidsthed.

12 thoughts on “Jakter du egne eller andres mål?

 1. Else-Marie Sandvoll Reply

  Jeg har lest denne histroien før – den har mange forskjellige varianter. Men det er så viktig at du trekker den frem igjen flere ganger. Slike historier må opp på veggen flere ganger i løpet av året – ellers så mister vi fokus av syne.
  Takk for historien:):)

 2. Pingback: «Lykken finner du ikke, den skapes her og nå» | levmotivert

 3. Per Joehns Reply

  En fantastisk historia som belyser hur vi många gånger tänker och agerar. Om man inte tänker njuta av resan är det lika bra att sitta kvar och njuta av det man har.

 4. Pingback: Joehns – Vad strävar vi efter egentligen?

 5. Helene Jørum (@HeleneJorum) Reply

  Dette var en fin historie! Og viktig å minne seg selv på hvorfor man har de mål man har, og spørre seg hva man egentlig vil og hva man er villig til å gi opp for å oppnå noe annet:)

  • Ingfrid Landsnes Reply

   Så sant Helene, moralen må være å finne sine egne mål! Om det er å være fiskeren med god tid eller å bli mangemillionær 🙂

Kommenter gjerne