Nettverk og Salg i et Gründerliv

Som Gründer har jeg mange roller og oppgaver hvor salg kanskje er den viktigste. Mitt selskap har ikke livets rett om jeg ikke klarer å selge de tjenestene jeg tilbyr. Jeg må “overbevise” enkeltmennesker om at jeg kan levere den beste løsningen for det behovet de har. (Både det behovet de selv ser og i tillegg avdekke behov jeg kan se med min kompetanse)

Jeg må finne/lære meg kjøpsprosessen til mulige kunder og treffe dem der med min salgsprosess.

Hvis du ikke tilbyr en løsning til kundens beste, skaper du en tap – tap situasjon; sier Alain Fassotte HER

[title size=”1″]Sosiale Medier[/title]

For selskapet mitt er Sosiale Medier en markedsføringskanal hvor jeg kan kommunisere hvem jeg er, hvilken kompetanse jeg har og hva jeg leverer. Jeg får vist innsiden av selskapet mitt ut til verden. Gjennom Sosiale Medier skaper jeg et Merkenavn. Det er i dag, etter 18 måneders aktivitet, utrolig mange flere som vet om mitt lille selskap og hva jeg står for. Skulle gjerne vist et nøyaktig tall her, det har jeg ikke, men at det er et firesifret tall er det ingen tvil om.

Gjennom dialog i Sosiale Medier skapes relasjoner og nettverk. Jeg knyttes nærere sammen med mennesker jeg aldri hadde truffet på i det analoge livet.

[title size=”1″]Hva skal så selskapet mitt med Relasjoner og Nettverk?[/title]

At det er en berikelse for Ingfrid sier seg selv, jeg treffer kunnskapsrike personer og utvider egen kompetanse og horisont. Jeg får flere venner å ta en kaffekopp eller et glass vin med 🙂

For Organisasjonsrådgiveren har Sosiale Medier utløst salg direkte, ved at jeg inviteres inn av nye kunder for å gi tilbud på mine tjenester, en workshop, et foredrag eller en omstillingsprosess som trenger fasilitator. De har fått kjennskap til min bedrift gjennom Sosiale Medier. Som et lite selskap er det uaktuelt å annonsere i aviser og magasin, de vil sprengt mitt markedsføringsbudsjett ved første forsøk.

Jeg er nå ute med et helt nytt produkt. Kan jeg da forvente å bli oppringt for å gi tilbud om en leveranse jeg ikke har gjort før? Nei, det er klart jeg ikke kan, jeg har ingen referanser, ingen kunder som har skrevet fine ord. Jeg må ut å banke på dører, jeg må møte potensielle kunder ansikt til ansikt og gjennom det selge egen kompetanse og skape trygghet for at akkurat dette lederutviklingsprogrammet er svaret på deres behov. Gjennom møtene lærer jeg også den enkelte organisasjon bedre å kjenne og kan være mer spisset i mitt budskap.

Har så det utvidede nettverket noen verdi i den nødvendige direktekontakten?

Er det ikke bare å ta frem Gule sider, søke opp bedrifter og kontaktpersoner og starte å ringe for å booke møter?

Vel, for en som meg som egentlig synes denne delen av Gründerlivet ikke akkurat er den kjekkeste, så er jeg utrolig glad for det nettverket jeg har. Både fra egenaktivitet over mange år i fagmiljøer her i Rogaland og nå også i Sosiale Medier.

Når jeg nå setter meg ned for å booke møter, så ringer jeg til mennesker jeg allerede har en relasjon til, og til dags dato har jeg aldri fått nei til å få vise mitt nye produkt: Lederutviklingsprogrammet “Bedre Ledelse i Hverdagen”

[title size=”1″]Nettverk[/title]

Her deler jeg et lite utdrag fra Morten Besshø sitt blogginnlegg, Nettverksfeil. Han beskriver så godt hva som ligger i begrepet nettverksbygging og som jeg bare mer og mer ser viktigheten av.

Om du er Gründer, en stor eller liten organisasjon, et enkeltmenneske med en god ide og har noe du ønsker å formidle. Nettverk beriker og støtter hverdagen din.

“Det ligger hard jobbing bak det å få et godt nettverk hvor man først og fremst må forstå viktigheten av å være generøs, det kommer ingenting i en lukket hånd og det er mange som har en tendens til å tenke negativt når de hører begrepet nettverksbygging, som om de har et litt forvridd syn på dette begrepet og sammenligner det med at man utnytter venner og bekjentskaper. Det finnes også de som tenker på mørke styrerom med menn i enda mørkere dresser, pyramidespill og innsidehandel.
Dette er selvfølgelig helt feil.
Nettverksbygging handler om å dele kunnskap, vise raushet og bygge tillit mellom deg og andre hvor målet er å oppnå bedre resultater sammen enn hva man ville oppnådd hver for seg gjennom å gi hjelp til den som trenger det og motta hjelp når man trenger det selv. Nettverk bygger på tillit, og tillit bygges gjennom å gi av deg selv og være synlig.
Hundre prosent.”

[title size=”1″]Salg[/title]

Jeg lager lister 🙂 Programmet jeg bruker heter Wunderlist (Takk til Valen Utvik for å dele sine arbeidsverktøy) Her vil nok de profesjonelle selgerne rynke litt på nesen og forvente seg et CRM system, men dette fungerer fint for meg.

  • Jeg går systematisk igjennom de eksisterende kontaktene mine, dobbelsjekker  alltid hvor de er i dag på Linkedin
  • Finner nye kontaktpersoner på Linkedin, spesielt ved å se på hvem som er med i relevante grupper
  • Fører mulige kontaktpersoner inn med frist for når jeg skal ringe – viktig med frister og ja, det hender jeg skyver litt 😉
  • Oppdaterer listen kontinuerlig med dialogen jeg har, både før under og etter møte
  • Følger opp møtene med en liten mail, alt etter hva som ble avtalt

Om det er enkelt? Æhhh… nei, egentlig ikke, selv om jeg aldri har hatt ubehagelige opplevelser. Jeg må “manne meg opp”, kjenne at jeg har god energi, så prøver å finne gode dager for meg til akkurat denne jobben.

Men så er det jo sånn at jeg har klokketro på det jeg driver med. Jeg er overbevist om at “Bedre Ledelse i Hverdagen” dekker et behov som er til kundens beste, så da vil jeg jo ikke gjøre jobben min om jeg ikke er ute å forteller om det. Har DU lyst på besøk, så er det bare å slå på tråden 😉 KONTAKT

[title size=”1″]Motivasjon[/title]

Akkurat nå krever gründerlivet av og til oppgaver jeg ikke akkurat gleder meg til. Hva gjør jeg da? Jo, da leser jeg gode blogginnlegg og sitater og tenker.. Ja… akkurat sånn er det.

Benja Stig Fagerland

Hennes gode hashtag #suksesskreverbeinhardjobbing og uttalelse i blogginnlegget

– for det er ingen snarveier til suksess, det handler derimot om knalltøff trening, arbeide, eierskap, tryning, guts og fall, – betalt upfront ved kassen – og betalt i flid, svette og tårer

Jon Øyvind Linden

Hans flotte oppsummering i blogginnlegget Gründeralfabetet

“Fra A til B” – I matematikken lærte jeg at den korteste veien mellom to punkter er en rett linje. Som gründer er min erfaring at denne loven i svært liten grad gjelder for oss.

Your plan and reality

Bilde er hentet fra Linkedin oppdatering.

[title size=”1″]Til nettverket mitt[/title]

Tusen takk til hver og en av dere som heier, prater, diskuterer, leser, følger og sender smil min vei! Det gir motivasjon hver eneste dag 🙂

Del gjerne dine tanker om Nettverk og Salg

Kommenter gjerne