Opp og ned og opp igjen

Tanker en søndagskveld

Alle dager og uker er ulike, og slik er det for alle. Vi kan alle ha dager hvor vi er på topp og klar til å erobre verden med vår uovervinnelighet og pågangsmot, og vi kan alle ha dager hvor vi havner i kjelleren og det er ekstra vanskelig å komme seg opp igjen. Noen sa en gang at man ikke vet å sette pris på de gode dagene, hvis man ikke har noen vonde å sammenligne med. Uansett hvem vi er og hva vi gjør er nok en ting sikkert, livet går opp og det går ned, før det så går opp igjen.

Jeg tenkte å gi deg et innblikk i hvordan min hverdag er. Ikke fordi akkurat min hverdag er så veldig spennende, men kanskje akkurat det motsatte. Hverdagen til en helt vanlig student, med dager som går opp og ned, slik som for alle andre.

Opp

Jeg vil begynne med forrige uke. En uke hvor jeg var på topp. Jeg fikk jobbet 12 timers dager, jeg fikk trent nok, og jeg fikk vært sosial flere dager. Jeg planla tiden godt, og fikk jobbet mye med masteroppgaven, som nå er min første prioritet.

Vi har 100 dager å skrive masteroppgaven på ved Det juridiske fakultet. Første måneden går med på å tenke, lese seg opp, bestemme seg for problemstillinger, tenke mer, endre problemstillingene, og så videre. Når første måneden var gått og jeg så vidt har begynt å skrive tenkte jeg at nå må jeg legge inn støtet og kommet ordentlig i gang med dette. Og det klarte jeg. Endelig løsnet det litt, og jeg fikk skrevet mye, spisset problemstillingene enda mer og virkelig kommet i gang.

Jeg blir så glad av slike uker, hvor det meste funker. Jeg merker at jeg får motivasjon over å mestre, og det gir meg drivkraft til å jobbe videre. Jeg blir selvfølgelig sliten av lange dager, men mestringen jeg føler når jeg får til noe veier opp for dette og mer til.

Ned

Så kom denne uken snikende. Den hoppet på meg, og holdt meg nede, og slike grep er det vanskelig å vri seg unna. Jeg har kronisk hodepine, noe jeg har hatt de siste årene. Jeg har prøvd det meste, fysioterapi, psykomotorisk fysioterapi, manuellterapeut, akupunktur, yoga, meditasjon, trene opp rygg og nakke, massage, avspenningsøvelser og mer til.

 

Denne uken kom alt tilbake med et lite smell. Jeg har tilbrakt de fleste dagene med en del timer i sengen, før jeg klarer å komme opp og gjøre noe produktivt. Når jeg har slike dager, blir jeg ofte såpass lei at jeg ikke får gjort noe resten av dagen. Jeg bruker tiden til negativ tenkning over at jeg ikke får gjort noe og at jeg har vondt, slik at jeg i hvert fall ikke får gjort noe, og dermed er en vond sirkel sluttet. Jeg har blitt flinkere i det siste til å bryte disse sirklene, og i hvert fall få jobbet et par timer, som tross alt er bedre enn ingenting. Ikke lett, men noe å jobbe med.

Refleksjon

Når søndagene kommer får man tid til å reflektere over uken som har gått. Forrige søndag var en god dag, jeg hadde hatt en uke med gode resultater på alle arenaer, skole, sosialt, jobbing med verv, trening og tid til kjæresten. Denne søndagen er ikke en like god dag, uken har gitt lite å vise til på alle arenaer, få timer til skole, få timer til jobbing med verv, ikke orket noe sosialt, og ikke fått gjennomført en treningsøkt.

Positive tanker blir fort til negative, mens negative tanker må snus med målrettet jobbing. Mestring er en viktig faktor for hvordan man har det. Føler man på mestring blir man lykkeligere, mens føler man at man ikke duger til noe blir man lei. Resten av denne søndagen skal brukes til å snu tankene til noe positivt.

Jeg kan ikke gjøre noe med hodevondt og en kropp som ikke fungerer innimellom, men jeg kan gjøre noe med hvordan jeg tenker.

Jeg vet jeg ikke er alene om å ha gode og dårlige dager, gode og dårlige uker. Jeg vet også at mine dårlige dager og uker ikke på langt nær er like dårlige som andres. Men vi er våre egne problemer nærmest, det er lett å fokusere på seg og sitt. Tenk på hvordan det norske smøreteamet til Sotsji hadde det for noen uker siden, de hadde gode dager, og så dårlige dager, før det gikk opp igjen for dem også. Forhåpentligvis har de tilgang til gode mentaltrenere.

Slik går nå dagene, opp og ned, og takk og pris for det. Vi trenger noen vonde dager og noen vonde uker, for å virkelig sette pris på dagene og ukene når de er på sitt beste og vi er på toppen av verden igjen.

large

4 thoughts on “Opp og ned og opp igjen

  • elladoeslaw Reply

   Så godt sagt, og så riktig ;). Tusen takk for kommentar Sidsel! Skriver om styret i børsnoterte selskaper, hva de skal ta hensyn til i sin forvaltning av selskapet. Spennende å skrive! Ønsker deg en fiin dag 🙂

 1. Ingrid Reply

  Spennende 🙂 Du må ha lykke til med oppgaven. Jeg tok styreseminar ved UIS og skrev prosjektoppgave sammen med en medstudent:

  ”Sparket ut” av Direktørstolen i full offentlighet

  Konflikter/ problemstillinger i virksomheter som skaper store overskrifter i nyhetsbildet på nasjonalt plan og ender med avskjedigelse av Daglig leder og kanskje også Styreleder og/eller styret.

  Internkontroll ble et hett tema her 🙂 Eller kanskje heller, mangel på internkontroll!

  • elladoeslaw Reply

   Tusen takk Ingrid 🙂 Så spennende tema på oppgaven du skrev! Internkontroll er jo veldig viktig, og noe jeg gleder meg til å lære mer om med litt mer erfaring etter hvert ;). Prøvde å finne oppgaven din på nettet, men antar at den ikke ligger ute. Ønsker deg en fin dag og uke! Hilsen Elisabeth 🙂

Kommenter gjerne