Selvrealisering er bra men mat i kjøleskapet er viktigere!

jobbjakt, søke på jobb, jobbsøk

Vi gir dårlige råd til mange på jobbjakt

Å gi råd til andre kan være vanskelig uten å vite noe om ståstedet og situasjonen til den det gjelder. Gode råd i en situasjon kan være ødeleggende i en annen.

I “serien” av gode råd vi villig deler til alle som er på jobbjakt, mangler vi en dimensjon. I vår egen iver etter selvrealisering glemmer vi ofte at det er mange, også i vårt samfunn, som velger en jobb fordi de trenger penger!

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Per på jobbjakt[/title]

Det er fredags ettermiddag og jeg har kaffeavtale med en av “mine ungdommer”. Etter en flott solfyllt formiddag har det igjen begynt å regne. Per møter meg med et stort smil og paraply under armen, han har selvfølgelig sjekket værmeldingen og kan opplyse om at det skal regne 10mm fra 14 til 22 – ergo paraplyvær!

Per tar livet på alvor, han hører etter når kunnskap formidles, han reflekterer over det han hører og setter det inn i sin egen virkelighet. Per er ferdig med sin utdanning og klar for arbeidslivet. Fra skolen og fra mange av oss andre har han fått med seg gode råd i jakten på jobb.

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Råd til jobbjakten[/title]

 • Finn ut hvilke oppgaver akkurat du kan trives med
 • Finn dine egne styrker og talenter
 • Finn ut hva som gir deg arbeidsglede
 • Finn en jobb hvor du kan være stolt
 • Finn de selskapene med samme verdigrunnlag som deg selv
 • Finn ut hvilke egenskaper i deg selv du ønsker å utvikle

Dette er en liste som de fleste av oss nikker gjenkjennende til, også Per. Han bygger sin CV på dem og rådene skinner igjennom når han sender sine søknader og får en prat med potensielle arbeidsgivere.

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]MEN…[/title]

Det er et stort MEN her, Per trenger penger! Per trenger penger til å betale husleie, mat, busspenger og klær og han trenger dem NÅ.

Per trenger en jobb! En hvilken som helst jobb som kan gi ham et levebrød. Han har ikke råd til å tenke over den store selvrealiseringen når en potensiell arbeidsgiver tar kontakt.

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Per må “avkodes”[/title]

“Suksess er bygget som trappetrinn og ikke en åpen dør”

 • Jeg trenger en jobb. Punktum
 • Jeg kan finne glede og trivsel i alle jobber
 • Jeg kan finne mestringsfølelse og gleden i å levere i alle jobber
 • Jeg kan utvikle meg i alle jobber
 • Jeg har noe å lære hver dag
 • Jeg har 50 år igjen i arbeidslivet
 • Jeg vil stå fremfor mange, mange valg, mange, mange ganger, i arbeidslivet mitt

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Dagen i dag[/title]

Per skal ikke gi opp drømmene sine, han skal fortsatt være opptatt av hvem han er, hva som er viktig og energigivende for ham og hvilke verdigrunnlag han ønsker i en arbeidsgiver. Men Per må dele opp målene og drømmene sine og starte med dagen i dag.

Når en potensiell arbeidsgiver nå spør Per om han er interessert i å servere noen kvelder i uka, har han ikke anledning til å tenke over hvilken utdannelse han har og om dette vil passe inn i hans bilder av drømmejobben.

Det må stråle positivitet og energi av Per når han lykkelig svarer JA fordi han er iferd med å nå sitt mål, en jobb! Han må vite at hos enhver arbeidsgiveren kan han lære, utvikle seg og kjenne mestring.

Når vi her på berget befinner oss på toppen av behovspyramiden kan vi fort fokusere og gi “ødeleggende” råd til dem som ikke har fått innfridd de viktigste behovene, mat og trygghet.

Ingen av rådene vi gir i jobbjakten er egentlig motstridende men i hvilken rekkefølge han bruker dem er helt avgjørende for om Per skal lykkes, og nå sine mål!

Husk: Trapper vaskes ovenfra og bygges nedenfra! Steg for steg…

 

Kommenter gjerne