Utsatt for god ledelse

Heisann du

I dag har jeg fått besøk av en flott HR kollega som jammen meg skriver også 🙂 Her kommer en historie om å bli utsatt for god ledelse, nesten sann er den også 😉

Kos deg med Mari Høivik sin fortelling!

………………..

Lederseminaret

Kan dere gi konkrete eksempler på situasjoner der dere er blitt utsatt for god ledelse? Foredragsholderen så litt utfordrende ut over forsamlingen. Den samme forsamlingen kniste litt av formuleringen «utsatt for god ledelse».

 

I over to timer hadde de snakket om kjennetegn ved god ledelse. Mange flotte ord var behørig skrevet ned på tavla.  Foredragsholderen hadde profesjonelt avvist alle ord som ble innledet med negativt fortegn. – Gi meg ord som sier hvordan det SKAL være – ikke hvordan det ikke skal være.

Utsatt for god ledelse

Ser ut til at jeg som leder må være en slags krysning mellom James Bond og Jesus, hvisket min sidemann litt betuttet til meg. Han hadde nettopp tatt skritt opp som Avdelingsleder i bedriften og var skremt ut til sitt første kurs som leder.

Selv satt jeg litt avventende og filosoferte over alle de fine ordene på tavla. Ingen kunne være uenig i at disse ordene karakteriserte god ledelse, men utfordringen var jo at de er ord.

Det er hvordan vi oppfatter ordene og etterlever dem i praksis som bestemmer hvordan en lykkes som leder. Jeg er også sikker på at de fleste lederne selv oppfatter at ordene passer på egen lederstil selv om det slett ikke er sikkert at medarbeiderne oppfatter det slik.

Det var derfor spørsmålet til foredragsholderen traff meg sånn – Konkrete eksempler – God ledelse i praksis – Gå bak ordene – Finne handlinger som understøttet ordene.

Du , det var sidemannen igjen. – Driftsmøtet vårt forrige uke var vel for så vidt et eksempel på god ledelse. – Hæ , sa jeg og kom meg ut av filosoferingsboblen. – Driftsmøtet vårt, fortsatte han mer insiterende nå. Det var faktisk et eksempel på god ledelse.

Jeg måtte tenke meg om for hverdagen min består av et utall møter, og gudene skal vite at ikke alle møtene er like målrettet, resultatorienterte eller skaper motivasjon. Alt for ofte går vi mer tynget ut av døra etter et møte enn da vi gikk inn.

Driftsmøtet

Men det månedlige driftsmøtet vårt hadde helt klart vært et unntak. Vi hadde fått ny sjef for ikke så lenge siden. Foreløpig gikk hun under navnet «sjefå» Det var ikke noe negativt i det. Det hadde vært flere utskiftninger i toppledelsen, og kallenavnet var nok bare et resultat av en litt avventende holdning.

Driftsmøtene var i grunnen et av de mer målrettede møtene vi hadde. Der møtte ledere fra de ulike avdelingene, pluss salg, HR og HMS og økonomi. Ulike KPI`er ble presentert. Tiltak ble besluttet og vi fikk siste nytt fra «leiinga».

“Tenk om møte”

På dette møtet innledet sjefå litt annerledes. Hun sa – i dag skal vi gi litt blaffen i KPI`er og vårt vanlige oppsett. Det bredte seg en mild usikkerhet rundt bordet, men også en skjerpet nysgjerrighet. – Hvor ville hun?

Jo, fortsatte hun. Dette blir et – «Tenk om møte». Økonomisjefen så litt skeptisk ut. Cash is king, var hennes mantra.

Gule lapper

Først nå så jeg at den ene veggen var dekket av store ark. På den ene stod det rekruttering, fulgt av administrasjon, økonomi, mottak og oppfølging, mersalg + flere tomme ark. – Bare legg vekk alle papirer og notatblokker og mobiltelefoner, fortsatte sjefå.

Tenk om, innledet sjefå, vi i morgen fikk melding om at tidenes største kontrakt i bedriften var i boks. Hvordan skulle vi forholdt oss til det?

Økonomisjefen skulle til å ta ordet, men sjefå kom henne i forkjøpet. – I første omgang skal dere ikke si noe. Tenk litt gjennom eget ansvarsområde, men ikke avgrens det til det. Hvordan skal vi som bedrift løse dette? På arkene som henger på veggen kan dere skrive ned momentene dere mener er viktige. Ikke vurder dem så nøye i første omgang – bare skriv ned det dere kommer på under passende overskrifter. Lag nye overskrifter om dere trenger det.

Innledningen av møtet hadde gjort noe med energien i møtet. Alle som en var betydelig mer skjerpet enn vi pleide. En driftsleder var den første som reiste seg, grep en penn og laget en ny overskrift – DRIFT, skrev hun med tydelige bokstaver – fulgt av underpunktet «riktig utstyr» Punktet fikk også et litt trassig utropstegn etter seg.

Før vi visste ordet av det stod vi på gulvet og fylte arkene med underpunkter. Først gikk alle til eget ansvarsområde. – Supert! sa sjefå entusiastisk. – Nå skal dere få en liten utfordring. Tenk deg at du innehar en helt annen rolle enn du faktisk har. Hun så på økonomisjefen. – Tenk deg at du skal drifte kontrakten. – Hva tror du ville være viktig? Hæ, sa økonomisjefen litt forvirret.  Driftssjefen smilte litt. – Og vise versa, sa sjefå.  Nå var smilet flyttet fra driftssjefen til økonomisjefen. – Prøv å gå inn i alle rollene her og tenk på hva som kan være viktig. Ikke vurder punktene. Det gjør vi senere.

Akkurat den øvelsen var mer utfordrende, men desto mer gøy. «Cash is king» skrev HMS sjefen under arket økonomi til stor jubel i forsamlingen.

På slutten av møtet, gikk vi gjennom punktene. Mange av punktene var kjente, men det var første gang vi gikk gjennom alle hovedpunktene samlet, og det ga diskusjonene en ekstra dimensjon.

Tusen takk skal dere ha, avsluttet sjefå. Jeg skal skrive en oppsummering av dette møtet slik at vi kan bruke dette som mal for hvordan vi skal ta imot nye kontrakter. Vi gikk alle en smule rakere i ryggen ut av møtelokalet enn da vi kom inn.

Tilbake i forelesningssalen så jeg på ordene på tavla igjen. De fleste av ordene passet godt på sjefå`s  – ” TENK OM MØTE” !

Du har helt rett, sa jeg til den nyutklekkede avdelingslederen. – Både du og jeg kan skryte av å ha vært utsatt for god ledelse!

 

Mari Høivik 🙂

En flott fortelling med et konkret eksempel på god ledelse – om hva som kan skjule seg bak alle de fine ordene vi bruker. Har du et eksempel på god ledelse?

Bilde 1 og 3 hentet hos: http://pixabay.com/

Kommenter gjerne