Her kommer mine 4 viktigste råd til deg som leder. Etter flere år som leder og som samtalepartner for andre ledere, er dette adferd jeg opplever som essensiell om du jakter resultater!
[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Vis vei[/title]
- HVOR er vi, HVOR skal vi og HVORFOR
- HVA må gjøres for å komme dit og HVORFOR
- HVORDAN forventes det at vi samhandler og HVORFOR
Skal du få dine ansatte til å kjenne begeistring må du engasjere dem i samtaler om hvor dere er, hvor dere ønsker å gå, og hvordan dere skal komme dit! Ved å prøve å forstå og å verdsette den enkeltes meninger, øker du engasjement, tillit og sannsynligheten for å få drivkraft når det gjelder.
[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Respekter autonomi[/title]
Så er det alltid et MEN! Vær forsiktig med å svare på Hvor, Hva, Hvordan og Hvorfor, for ofte.
De fleste forskningsresultater viser at motivasjonsfaktor nummer en er autonomi, eller mulighet til å handle utfra egne valg. Det vil være mot sin hensikt å fortelle mennesker hva de skal gjøre og hvordan de skal løse oppgavene. Om du “dikterer”, blir dine ansatte mer opptatt av dine forventninger enn å utøve eget arbeid.
Mennesker ønsker å vite hva som forventes av dem og i tillegg, så mye frihet som mulig for å handle slik at de kan levere forventningene på en måte som fungerer for dem.
Gi meg fleksibilitet og frihet til å tolke det vi er enige om på en måte som tillater meg å få jobben gjort som fungerer for både meg og organisasjonen!
Hverdagen består av å gjennomføre. La det være opp til den enkelte å selv administrere og å gjennomføre i øyeblikket. Ved å balansere denne spenningen, skaper du stolthet og eierskap til å løse problemer i samsvar med dine og organisasjonens forventninger.
[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Vis hvem du er[/title]
Ofte har vi som ledere de beste intensjoner, men ingen kan lese tankene våre. Derfor er det viktig å vise hvem vi er. Fortell dine ansatte hvorfor akkurat du har valgt å lede og hvilke verdiene du står for. Tør å være raus og ærlig!
Om du er svært resultatorientert, kan andre mennesker bry seg mest om relasjoner. La dine ansatte vite hvem du er, så skaper du rom for åpne samtaler og bygger tillit som igjen fører til et sterkere samarbeid. Raushet gir en innsikt som har uante muligheter til å skape drivkraft, det åpner for å lære hverandre å kjenne og kan bli et vendepunkt i måten dere jobber sammen på.
[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Vær tilpasningsdyktig[/title]
Du utvikler deg selv, situasjoner endres, og du må kunne skifte retning. Når du feiler – og det vil du – er nøkkelen å snu kursen og å gjøre det raskt.
Noe av det mest virkningsfulle du kan gjøre er å erkjenne dine feil, forplikte deg til å gjøre det bedre, og sørge for å følge opp. Er det en ting vi ledere vet, er det at uansett hvilke beslutninger vi tar vil de noen ganger være feil.
Anita Krohn Traaseth @krohntraaseth gav økonomistudenten Mats Ekran @MatsEkran et godt råd på Twitter tidligere i år. Ta risiko, gjør feil, led!
Du kan ikke bare være tilpasningsdyktig, du må ut å fortelle det! Vi er jo enig om at ingen kan lese tankene våre :-). Det kan være en god ide å uttale åpent en gang iblant: Jeg vil gjøre feil, men jeg vil gjøre mitt beste for å erkjenne disse feilene og rette dem opp så raskt og gjennomtenkt som mulig.
Fortell hvem du er, gjør det klart hva du har tenkt å gjøre, og ta ansvar!
Å lede andre mennesker til utvikling og suksess er noe av det mest givende og samtidig det mest krevende du kan påta deg. Så er det vel i denne flotte energien at mange av oss har eller har hatt våre beste arbeidsøkter 🙂
Inspirasjon til dette blogginnlegget er hentet fra bloggposten- Your employees are not mind readers til Douglas R. Conant i HBR. Han hjalp meg å sette ord på mange av mine egne opplevelser.
ja, og om det kombineres med det som er viktig, vanskelig og virkelighetsnært så kan det bli bra
Det har du helt rett i Tuva, det er lett å gi råd, skrive og mene noe om god lederadferd! Det er ikke før vi i hverdagens gjennomføring kombinerer dette, som du sier, med det viktige, vanskelige og virkelighetsnære at det gir resultater. Takk for å gi meg mulighet til å utdype!
Pingback: Om Pinterest, Infografer og Lederegenskaper | Ingfrid Landsnes
Pingback: Anmeldelse av boka “Bedre ledelse” « Ingfrid Landsnes