En flott mulighet som tryner i norsk arbeidsliv


EN PRAT RUNDT BORDET

Nok en gang sitter jeg rundt et bord med mennesker hvor dialogen går omtrent som denne:

I dag sendte de ut den årlige medarbeiderundersøkelsen hos oss.

Å så kjekt sier jeg jeg og er nysgjerrig. Hvordan jobber dere med den etterpå hos dere, da?

Hææææ… svares det, har ikke peiling, tror det var en handlingsplan for noen år siden men etter det har ikke jeg hørt no, kanskje de jobber med det i ledelsen?

Kollega Per sa forresten på sist avdelingsmøte at nå gadd ikke han å svare mer og andre fulgte opp med at det hadde de sluttet med for mange år siden.

Det er det samme hos oss stemmes det i rundt bordet vårt, har aldri skjønt poenget med de der undersøkelsene.

JEG BLIR FORBANNA

Det går rett og slett ikke an å sende ut en medarbeiderundersøkelse og stille spørsmål uten å jobbe åpent og godt i organisasjonen med svarene i etterkant. Menneskene du har valgt å ansette hos deg er ikke dumme, de gidder altså ikke å bruke tiden sin på unyttige spørsmål. De kjenner at de har viktigere oppgaver i hverdagen sin, heldige deg!

EN FLOTT MULIGHET

Medarbeiderundersøkelser er en flott mulighet som kan gi den enkelte ansatte i organisasjonen følelsen av å bli tatt på alvor og hvor de får være med å sette både agenda og gi input til tiltak for videre utvikling. Og ikke minst, en bedrift som lytter til oss og som er interessert i å gjøre noe med våre innspill. Du gir næring til våre viktigste behov:

1. Autonomi
– et ønske om å påvirke og føle at vi har en fri vilje
2. Tilhørighet
– et behov for å samhandle med og være tilknyttet andre mennesker, og å oppleve gode relasjonelle bånd til andre
3. Kompetanse
– et ønske om å mestre og føle at jeg har mulighet til å påvirke omgivelsene gjennom egen leveranse

  • Jeg blir involvert
  • Jeg får mulighet til å påvirke min egen arbeidshverdag
  • Jeg har en stemme i videreutviklingen av selskapet
  • Jeg er endel av noe større enn meg
  • Jeg jobber sammen med kollegaer for å forbedre og utvikle ett «hos oss»

EN MULIGHET SOM TRYNER

Når du velger å bruke medarbeiderundersøkelser uten å involvere og arbeide med resultatene gir du et sterkt signal.

  • Jeg blir ikke sett
  • Jeg betyr ingenting
  • Jeg holdes for narr
  • Jeg er ikke endel av utviklingen av bedriften
  • Jeg er ikke viktig

Du risikerer å komme inn i denne statistikken: Antall aktivt uengasjerte ansatte er nesten 50% høyere enn antall engasjerte ansatte. (Gallups undersøkelse: Arbeidsplass engasjement. https://news.gallup.com/poll/165269/worldwide-employees-engaged-work.aspx

Har du ikke tenkt-besluttet-avtalt på tro og ære og satt av ressurser til at det skal jobbes med svarene etter en medarbeiderundersøkelse ødelegger du mye mer enn du utvikler. Da har jeg bare et godt råd:

LA DET VÆRE!

……………………………………………..

ØNSKER DU Å BLI BEDRE?

LAST NED EN PDF MED GODE RÅD.

Over kan du laste ned et hefte med innspill til din neste medarbeiderundersøkelse. I hefte vil du også finne link til en enkel Temperaturmåler laget til i et Googleskjema. Her er det bedre med en enkel og gjennomførbar enn en stor og omfattende halvgjort.

Photo by Philipp Mandler on Unsplash

Kommenter gjerne