Gode råd til Medarbeidersamtalen

Bli en bedre leder, medarbeidersamtalen

Medarbeidersamtalen, hvorfor det da?

Åhhh, den tiden igjen! Shit eller Yes? Mellom oss 😉 Yes! Bruk medarbeidersamtalen til å sette deg ned med hver og en, god tid uten forstyrrelser. Bare fokusere på akkurat den ene for en liten stund.

Jeg har opplevd ledere som gruer seg, ledere som synes det er bortkastet tid og ledere som har gledet seg til dette pusterommet med fokus på; Ja, akkurat meg.

Jeg pleier å si at har du ikke intensjon om å bruke dette verktøyet på en skikkelig måte, la det være! Ikke lag retningslinjer som ikke blir overholdt! Ikke skap forventninger du ikke klarer å innfri. Om du har årlige eller halvårlige, kaller dem medarbeidersamtaler, utviklingssamtaler eller hva som helst, spiller ingen rolle.

Det viktigste er at om du som leder ønsker å skape involvering og engasjement må du finne metoder for dialog og forventningsavklaringer med fokus på den enkelte ansatte. Min erfaring er du oppnår mest ved regelmessige samtaler og en forutsigbar metodikk.

Med fokus på den enkelte medarbeider

Medarbeidersamtalen gir en enestående anledning til å fokusere på hvordan hver enkelt medarbeider og leder i samarbeid kan bidra til å nå bedriftens mål og å utforme en arbeidssituasjon som gir arbeidsglede, utvikling og trivsel for den enkelte. Et av målene med samtalen er at den enkelte skal se sammenhengen mellom egen innsats og det som skal til for å nå bedriftens mål. Samtalen er dessuten en gyllen anledning til å gi tilbakemeldinger, ris og ros om du vil samtid også et grunnlag for oppfølging. Dette vil gi den enkelte en opplevelse av større grad av medbestemmelse, økt tillit, bedre kommunikasjon og samarbeid.

Gode forberedelser er halve jobben

Å være godt forberedt for både medarbeider og leder er viktig og en selvfølge. I dag er det flere gode nettbaserte dataprogrammer til dette. Eller ganske enkelt – Ta i bruk et skjema som begge fyller ut på forhånd!

Alle tre delene er viktige, det er summen av de tre som gir deg resultater. Husk at som mennesker ønsker vi å bli sett, bruk prosessen til å se og lytte! Vi ble utdelt to ører og en munn av en grunn 🙂

Et spørsmål jeg ofte får er om lønn skal være endel av denne samtalen. Jeg mener at en godt kan snakke om forventninger, fornøyd, ikke fornøyd og nivå. Men at lønnsforhandlinger – hvor mye den enkelte skal ha i lønn, ikke hører til i denne samtalen. Min erfaring er at det tar for mye fokus fra “utvikling”!

Gode råd for medarbeidersamtalen

Snakk med og ikke bare til, anstreng deg for å forstå den andre ved å lytte oppmerksomt til innholdet og meningen i det som blir sagt.

  • Vær forberedt
  • Vær nysgjererrig
  • Hold avtalen
  • Hold samtalen på et nøytralt sted
  • Gjerne ute av huset
  • Fullt fokus, ingen forstyrrelser

Til leder:

Vær forutsigbar og vis at dette er viktig for deg!

Til medarbeider:

Forbered deg godt og bruk denne samtalen til å diskutere ønsker og muligheter for egen utvikling!

Det er din karriere! Du har både makt og ansvar til å lede din egen ytelse og sikre løpende utvikling og suksess. Få mest mulig ut av mulighetene i medarbeidersamtalen, bli kjent og formidle dine bidrag for å få meningsfulle tilbakemeldinger og retning som vil hjelpe deg å vokse.

Lykke til i din neste medarbeidersamtale!

1 thought on “Gode råd til Medarbeidersamtalen

  1. Trond Hegglund Reply

    God helg ☺

    Med vennlig hilsen / Best regards
    Trond Hegglund
    Sr. konsulent/organisasjonspsykolog

Kommenter gjerne