10 grunner til hvorfor du ikke er en leder og 6 lederegenskaper å utvikle

lederegenskaper, ederkurs, ledelse, lederprogram

Mike Myatt er en av de faste skribentene hos Forbes som jeg følger og lærer av. I vinter hadde han et innlegg om; Ja akkurat – Hvorfor du ikke er en leder.

Mange tror de er ledere – de fleste er selvfølgelig langt fra det. Den harde virkeligheten er at vi lever i en verden full av “wannabe” ledere, sier Myatt. Å ønske å være leder betyr ikke at personen har karakteren, ferdighetene og motet som er nødvendig for å være leder.

[Tweet “Ja, tenke det; ønske det, ville det med; men gjøre det! Nei; det skjønner jeg ikke! #ledermot -Peer Gynt”]

Jeg slutter aldri å bli overrasket over antall personer i lederstillinger som ikke skulle vært der, sier Myatt. Det er mitt håp at følgende liste vil eliminere forvirring om hvorfor noen ikke er en leder.

Du er ikke en leder hvis …

1. Du ikke oppnår resultater

Ekte ledere utfører- De får jobben gjort – De overgår konsekvent forventningene! Ingen resultater = intet lederskap – det er bare så enkelt.

2. Du oppnår resultater på feil måte

Hvis du misbruker din innflytelse, behandler menneskene dårlig, eller bruker manipulasjon i ditt lederskap, kan du vinne et par kamper, men du vil tape krigen. Målet rettferdiggjør ikke midlene.

3. Du bryr deg ikke

Likegyldighet er ikke en egnet lederegenskap. Du kan ikke være leder hvis du ikke bryr deg om dem du leder.

4. Du jager en posisjon uten andre hensikter

Hvis du verdsetter egeninteresse høyere enn organisasjonens mål og mening har du rett og slett ikke forstått begrepet Lederskap. Lederskap handler om å bry seg om noe mer enn seg selv, å lede andre til utvikling, selv om det betyr at du selv må ta baksetet, eller ender opp uten et sete. Innflytelse kommer ofte med ledelse, men det er ikke det som driver virkelige lederne.

5. Du bryr deg mer om å gi løfter enn å holde dem

Lederskap handler ikke om retorikk, men om dine handlinger. Lederskap kan begynne som en visjon, men det er det å levere visjonen som til slutt vil bestemme om du har suksess som leder.

6. Du setter folk i bokser

Slutt å fortelle folk hvorfor de ikke kan gjøre noe og vis dem heller hvordan de kan. Ledere setter ikke folk i boks – Ekte lederskap handler om å hjelpe folk å nå steder de ikke visste de kunne nå.

7. Du følger den samme stien i stedet for å snu

Status quo er den store fienden i et hvert Lederskap. Ledelse er ingenting om du ikke forstår behovet for endring, og deretter har evnen til å levere.

8. Du ødelegger talentene i stedet for å utvikle dem

Ekte lederskap fungerer som talentutvikling. Hvis du ikke kan få tak talentene, ikke kan utvikle talentene, eller ikke kan beholde talentene, er du ikke en leder.

9. Du tar æren i stedet for å gi æren

Ekte ledere leter ikke etter rampelyset, men retter lyset mot andre. De beste lederne bruke bare “jeg” når de akseptere ansvaret for feil. På samme måte, er de raske til å bruke “vi” når de refererer til suksesser.

10. Du bryr deg mer om prosessen enn mennesker

Uten mennesker har du ingenting å lede. Når prosesser er viktigere enn menneskene har du mislyktes som leder.

 

Utvikle lederegenskaper

Heldigvis er ikke Mike Myatt bare opptatt av hva som ikke fungerer 😉 Han har flere gode innspill til utvikling av lederegenskaper. Det er mange veier til ledelse, men ingen enkel oppskrift, vi er ikke alle skapt like. Lederskap er vanskelig å utvikle om du ikke har de grunnleggende egenskaper!

Her er 6 Lederegenskaper som hverken krever ferdigheter eller talent.

6 thoughts on “10 grunner til hvorfor du ikke er en leder og 6 lederegenskaper å utvikle

  1. Solveig Risan Reply

    Veldig interessant bloggpost. Skal begynne å følge Mike Myatt selv. Er også helt enig i det han skriver, men hvorfor er det da mange mer eller mindre udugelige ledere som sitter rundt i ulike bedrifter? Har lest en undersøkelse om at de som bare tenker resultater og som “går over lik” for å oppnå de er ofte de som havner på toppen i bedrifter. Slik jeg forstår Mike Myatt så fører ikke dette til godt lederskap da du absolutt skal oppnå resultater, men ikke ved å behandle andre dårlig eller sette egen interesse foran bedriftens mål og at du også må utvikle talenter, bry deg om de rundt deg osv. Hvis dette er viktige egenskaper ved ledelse hvorfor velger selskaper da disse som kun er opptatt av seg selv og egne resultater og som ikke skjønner dynamikken i godt lederskap til å innta lederstillinger? Mysterium… Kanskje må det til en endring i rekrutteringsprosessene? Jeg tenker også at den store utfordringen med oss mennesker er ikke kunnskap om ledelse, men å endre egen atferd. Jeg har mye kunnskap og er veldig god på å gi råd til andre, men hvor god er jeg på å gi meg selv de samme rådene og endre min egen atferd?

    • Ingfrid Landsnes Reply

      Takk for at du leser og kommenterer 🙂 Tror du er inne på noe viktig her Solveig. Det å lære seg selv å kjenne og hvordan jeg virker på andre. Bare gjennom den kunnskapen kan vi vite noe om ønsket adferdsendring og utvikling!
      Og ja Mike Myatt er en av mine favoritter – han er ærlig, rett på sak og veldig praktisk i sin tilnærming til ledelse. Vel verd å følge!

  2. Solveig Risan Reply

    Ser når jeg leser kommentaren min på nytt at den kan oppleves noe unyansert. Selvfølgelig er det ikke slik at enten så er du en veldig dårlig leder eller en veldig god leder. Vi mennesker har våre styrker og våre utfordringer og det gjelder også for ledere. Å vurdere om en leder er god eller ikke vil alltid være subjektivt og en leder vil i de fleste tilfeller ikke være like godt likt av alle. Og det er jo heller ikke slik at det sitter masse udugelig ledere rundt omkring i bedrifter. Det er mange (og heldigvis er dette flertallet) dyktige ledere som skaper store resultater. Samtidig tenker jeg at mye av den kunnskapen vi har i dag rundt de mekanismene som bla. Myatt skriver om hvor noen av punktene er små ting som kan endres for å bygge gode relasjoner, team og så resultater, likevel ikke alltid blir praktisert. Og igjen handler dette om refleksjon rundt egen atferd og hvilke konsekvenser denne har i forhold til hvordan vi påvirker andre.

    • Ingfrid Landsnes Reply

      Ja, heldigvis solveig, vi har utrolig mange dyktige ledere. Så er det også her som du skriver de små ting som kan ha store utslag for at mange flere skal komme opp i den kategorien. Jeg har tro på at om mange av oss prater – viser og diskuterer faget Ledelse så åpner vi øyene til mange og “gjør en forskjell” i utvikling av godt Lederskap.

  3. Pingback: Året 2013 for Organisasjonsrådgiveren i Sosiale Medier – Hva engasjerte deg og Topp 5 « Ingfrid Landsnes

  4. Pingback: Året 2013 for Organisasjonsrådgiveren i Sosiale Medier – Hva engasjerte deg og Topp 5 | Organisasjonsrådgiveren

Kommenter gjerne