Et spark bak – når vi trenger det som mest!
Siden tenårene har jeg vært fascinert av narren som figur, og den rollen narren hadde ved kongens bord. For meg har denne figuren symbolisert viktigheten av å ha noen ved min side jeg kunne lytte til og som jeg kunne ta imot kritikk fra uten å bli såret. Noen som sier det jeg trenger å høre, og ikke det jeg nødvendigvis vil høre.
En til å stole på, uansett hvilken stilling og posisjon jeg har, uavhengig av hierarki. – En djevelens advokat
Da jeg som voksen etterhvert tok på meg lederoppgaver var jeg alltid på jakt etter narren ved min side. Hvem kunne jeg stole på, hvem sa alltid som sant var? Hvem torde å gjøre meg sint, opprørt og lei meg? Hvem så verdien av klar tale? Jeg har vært heldig og hatt mange flotte narrer ved min side, i form av familie, venner og kollegaer.
HR-funksjonen
Da jeg tok på meg ansvar for en støttefunksjon – en HR-rolle – gikk det opp for meg at det nå var jeg som hadde rollen som narr. Det var min oppgave å følge med på hva som skjedde, både utenfor og inne i organisasjonen. Det var min rolle å formidle dette til min leder, selv om jeg visste at det kunne være vanskelig, selv om det kunne komme følelsesmessige utbrudd. Den delen av HR-rollen er ikke den enkleste, den krever stor tillit og fortrolighet. Noen ganger har jeg klart det, andre ganger ikke, men jeg har alltid sett på det som en av mine oppgaver.
Nye generasjoner
Unge i Norge i dag er vokst opp med foreldre som har hatt mulighet til å gi dem tid, penger og frihet! De er brukere av verktøy som har åpenhet og dialog som hovedfunksjon. De kjenner at de kan oppnå hva som helst, de er stolte av hvem de er og sier det høyt. De stiller spørsmål og forventer å bli hørt.
Denne generasjonen forventer at verden nå oppfører seg slik de har lært den å kjenne. Det er vanlig å gi beskjed, hierarkiet fungerer ikke som før, vi er ikke redd for sjefen, vi forventer å bli hørt. Vi blir alle organisasjonens, samfunnets og privatlivets narrer. Vi blir ærlige, rause og «feiltastiske».
Ledere åpner dørene, lytter til innspill fra sine ansatte, girmyndighet og tillit og skaper muligheter til å utvikleenkeltmennesker og organisasjoner, eller?
Jeg lar den stå!
Som et symbol på en ny generasjon og for å minne meg selv på at jeg må lytte til det som skjer utenfor min egen dør og komfortsone, passer jeg på at narren er med meg på jobb hver eneste dag. Da får jeg ikke hvile i fred i min egen lille verden. Jeg lærer og utvikler meg ved å lytte, våge stille spørsmål ved det etablerte, og se ting fra nye sider. Narren gir meg et spark bak når jeg trenger det mest!
Klar tale
Like viktig er det å av og til ta rollen som djevelens advokat. Når jeg i dag lever av å rådgi og fasilitere endringer i organisasjoner og hos enkeltledere vil jeg ikke gjøre jobben min om jeg ikke kan bruke klar tale og utfordre ledere når det trengs. Det er min oppgave å bruke min kompetanse til å initiere behov for endring, om det handler om adferd, struktur eller regelverk. Selv om det gjør vondt og gode gamle prosesser og handlemønstre må vike for nye.
Passer du på å ha djevelens advokat ved din side? Ta kontakt om du trenger en 😀
Hei Ingrid.
Det du skriver er jo viktig, men jeg skjønner ikke helt hvorfor du blander narren med djevelens advokat?
mvh
Per
Hei Per, takk for innspill.
Jeg ser på rollen narren hadde til å snakke fritt og si som sant var hos kongen, som ofte var omgitt av dem som kun ønsket å innynde seg. Dette er trekk jeg også forbinder med en djevelens advokat, finne bakenforliggende tanker/årsaker og snakke fritt om det usagte.
Hva tenker du er forskjellen og eventuelt likheten mellom de to rollene?
– Ingfrid