Kroppsspråk
I min bloggpost Verdier er som fingeravtrykk, de setter spor skriver jeg om lederen som Rollemodell og at det vi utrykker non-verbalt med kroppsspråket betyr mye og blir registrert av de rundt oss. Når vi også vet at største delen (>80%) av vår kommunikasjon er non-verbal er det en viktig faktor å trene på og å være seg bevisst.
Kroppsspråket utgjør en stor forskjell i hvordan du blir oppfattet av menneskene rundt deg.
Når vi er nervøse eller føler oss maktesløse krysser vi bena eller legger armene nær brystet eller ansiktet, mens når vi er komfortable eller føler oss sterke har vi en tendens til å bevege armene vekk fra brystet, og holder hode høyt for bokstavelig talt å se større ut. Vi har nok alle i oppveksten blitt minnet på å ikke krysse armene og å stå oppreist. Det kan allikevel være en vanskelig vane å huske da både det å lute og å holde armene foran brystet føles behagelig og trygt.
- Kan vi trene oss i å ENDRE kroppsspråket vårt?
- Kan vi trene oss til å FREMSTÅ tryggere og sterkere ved å endre kroppspråket?
- Kan vi trene oss til å BLI sterkere ved å endre kroppspråket?
Ja, mener Amy Cuddy!
Sosialpsykologen Amy Cuddy viser i sin TED talk hvordan du kan bruke “power position” – hode høyt og armene vekk fra brystet, selv når du ikke føler deg trygg – og at dette påvirker testosteron og kortisol nivåene i hjernen, og kan ha en innvirkning på dine sjanser for å lykkes.
Så når jeg har for vane å reise meg opp for å stå når jeg tar de vanskelige telefonsamtalene er det altså ikke uten grunn. Det gir meg økt styrke og selvtillit.
Amy Cuddys forskning på kroppsspråk avslører at vi kan endre andres oppfatninger – og til og med vår egen kropps kjemi – bare ved å endre kroppens posisjon. Vil du lære mer om hvordan du kan endre ditt kroppspråk for å oppnå økt styrke, sjekk ut foredraget under, det er både humørfylt, lærerikt og overraskende.
Fake it `til you make it – Fake it `til you become it!
Amy Cuddy: Your body language shapes who you are
Bli bevisst ditt eget kroppsspråk og hvilke meldinger du sender. Vi bruker kroppen vår til å kommunisere med, bevisst eller ubevisst.
Til slutt en Infografikk som viser oss hvordan vi kan kommunisere med kroppen vår. Har du noen eksempler på god eller dårlig bruk av kroppsspråk?
“Når vi også vet at største delen (>80%) av vår kommunikasjon er non-verbal er det en viktig faktor å trene på og å være seg bevisst”.
– Vet ikke helt hva som ligger i denne påstanden, eller om ”vår kommunikasjon” er relatert til fremføring av et budskap…
Uansett; generelt kan vi si at 70-80%, av all informasjon vi mennesker mottar i løpet av en dag, er ikke-verbal (meg bekjent er alle forskere ening om det).
Det vil si summen av de sansbare signalene – lukt, smak, lyd, berøring, visuelle inntrykk, etc (tot. har vi et sted mellom 15 – 20 sanser) vi reagerer i forhold til utgjør ca 80%. I tillegg reagerer vi i stor grad automatisk på sanseinntrykkene – derfor kan vi tenke på noe helt annet når vi pusser tenner ☺.
Tilbake til start: Hvor mange prosent kroppsspråket, som er visuelle signaler, representerer i formidling av et budskap har jeg aldri hørt eller lest, men 80% virker ekstremt. Kan du dobbeltsjekke dette?
Veldig morsomt tema – og viktig. Takk for innlegget!
Heisann Sidsel
Tusen takk for kommentar og innspill!
I denne sammenheng var ordet kommunikasjon relatert til fremføring av budskap. Selskapet Own the room som Videoen er hentet fra opererer med tallene: 7 % ord, 38% tonefall og 55% kroppspråk (tok da endel av tonefallet som kroppsspråk, da det ofte er ubevisst) når vi kommuniserer et budskap til andre.
Her er det selvfølgelig mulig at andre har andre tall, men det er disse jeg viser til.
Tror uansett at mange av oss ikke er bevisst nok på det, meg selv inkludert. Vi kan lære oss å si de rette ordene, men om kroppspråket vårt ikke henger med har det liten effekt. Du kan sågar si imot deg selv og skape utrygghet i dine omgivelser. Har du da ansvar for andre mennesker som leder eller som mor/far vil det kunne få konsekvenser også for andre.
Så viser Amy Cuddys forskning på kroppsspråk at vi sågar kan endre vår egen kjemi (styrke – selvtillit) ved å endre kroppens posisjoner. For meg var det det viktigste budskapet å få frem: Kroppsspråk er viktig og at det kan trenes på 🙂
7, 38, 55: “så” tallene, men la ikke merke til 7% ord. Det er jo helt ufattelig. Hm… Det kan ikke være info det er snakk om..? Må være overbevisning, engasjement, oppmerksomhet, inntrykk, troverdighet, ol. Ja, da stemmer det nok. Så bra. Fasinerende. Må se filmen igjen.
Amy Cuddys, enig. Der kom jeg også i ettertanke.
Pingback: Slutt å hold foredrag. Eller få fart på kroppsspråket | Navnet er merkevarens mest anvendte kjennetegn. Og derfor det viktigste.
Pingback: Slutt å hold foredrag. Eller få fart på kroppsspråket | Navnet er merkevarens mest anvendte kjennetegn. Og derfor det viktigste.
Pingback: 10 tips for å bli en bedre foredragsholder | HansPetter.info
Pingback: Hva er viktig når du skal formidle et budskap - Ingfrid Landsnes