10 bud for deg som foredragsholder

foredrag, ledelse, kurs

Når jeg jobber med et nytt kurs- og foredragstema, gjelder det å stoppe opp og gå tilbake til start, i den fasen fant jeg en gang for mange år siden 10 bud for foredragsholdere som jeg har god nytte av. Innlegget “Hva er viktig når du skal formidle et budskap” kan også være nyttig

Tenkte kanskje at du også ville ha glede av 10 bud for foredragsholdere, så deler dem jeg 🙂 – Jeg har dessverre ikke noen navn på den/de som laget til disse en gang, så er det noen som vet og kjenner budene igjen blir jeg veldig glad om dere tipser meg, æres den som æres bør!

En god presentasjon skal vekke interessen til de som hører på. Det er som en god film, bok eller teaterstykke; Du må komme til poenget før publikum går lei, du må ha framdrift og du må ha noe å fortelle (et budskap).

 

Her kommer overskriftene, hele heftet finner du nederst på siden

1. Bestem formålet med foredraget

Formålet med et foredrag er å bringe et budskap til publikum. Ofte ønsker du å påvirke dem. Påvirkningen kan være intellektuell, følelsesmessig eller begge deler. Du må alltid ha formålet i bakhodet når du utformer og framfører foredraget. Virkemidlene du bruker for å selge et produkt vil være forskjellig fra de du bruker når du skal legge fram et forskningsprosjekt.

2. Sett deg inn i tilhørernes situasjon

Hvordan du ordlegger deg, hvilke virkemidler du benytter og hva du skal ta med avhenger av tilhørerne og budskapet. Gjennom foredraget skal du sørge for at formålet ditt oppfylles.

3. Bestem hvilken aktivitet du ønsker av tilhørerne

Du bør bestemme deg for hvordan du vil at tilhørerne skal forholde seg og opplyse om dette på forhånd.

4. Velg form for foredraget

Det finnes to ytterpunkter for oppbygging av foredrag; Akademisk og journalistisk. Ofte velges en form som ligger mellom disse to, men det er viktig å være bevisst på formvalget.

5. Lag disposisjon

Når du har tenkt gjennom punktene ovenfor, er du klar til å utforme det du skal framføre. Lag en disposisjon over de momentene du vil ha med, innspill fra publikum osv.

6. Utform foredraget

Velg detaljeringsgrad og tone som passer tilhørerne. Passer foredraget nå til det formålet du satte opp?

7. Lag manus

For å få oversikt over innhold og tidsforbruk kan det være lurt å lage et manus. Formuler manuset muntlig, uten for mange ord og lange setninger.

8. Media

Det kan ofte være lurt å visualisere deler av foredraget. Enkelte ting er lettere dersom du får en figur, tabell, illustrasjon, bilde el. Du kan bruke tavle, flip-over, PowerPoint, video med mer.

9. Framfør foredraget

Det er alltid lurt å ha en generalprøve før du skal holde foredraget. Det blir ofte bedre andre gangen du framfører det. Men ikke øv deg i hjel! Da kan det lett bli oppramsing og du mister noe av entusiasmen. Har du noen ”prøvepublikumere” (de bruker å ha prøveforestillinger på institusjonsteatrene også!) som kan gi deg tilbakemelding, vil du ofte få verdifulle forslag til forbedringer.

10. Framtoning

Vær ærlig og vær deg selv.

Det er helt normalt å være nervøs. Etter hvert finner du dine triks for å takle det. Dersom du skulle få hjerneteppe; Pust dypt! Ta en kort pause! Du kommer på det igjen. Slike øyeblikk virker som en evighet, men publikum merker det knapt.

Ingen blir dyktig foreleser bare ved å lese om det. Her trengs øving, øving og øving.

Man blir aldri utlært foredragsholder. Det finnes alltid en ny vri, en ny impuls som kan overraske publikum og dermed gjøre deg til en bedre foreleser.

LYKKE TIL!

foredrag, kurs, scenen
Last ned heftet 10 bud for foredragsholdere

7 thoughts on “10 bud for deg som foredragsholder

 1. elsemarie58 Reply

  Alltid kjket å lese dine blogger. Du nærmer deg tema på en god og systematisk måte. Godt å ha en punktliste som reminder når jeg holder på:):)

 2. Mona Malmin Reply

  Bra innlegg Ingfrid, kommer godt med når man skal ha et innlegg:)

  • Ingfrid Landsnes Reply

   Takk Mona 🙂
   Godt å ha en liste å sjekke mot både når en lager til en presentasjon og før en skal holde et innlegg! Denne har hjulpet meg mange ganger.

 3. Geirir Reply

  Noe å tenke på er også bruken av Powerpoints. Powerpoint killed my education, er det jo noen som sier. Jeg liker godt 10 – 20 – 30-regelen: Max ti slides, max 20 minutter, minimu 30-punkts skriftstørrelse 🙂

  • Ingfrid Landsnes Reply

   Takk Geir, DET var en veldig god regel! Den blir med meg videre 🙂 Det som har for lite fokus i “de 10 bud” er bruk av bilder, utfordrer meg selv av og til med å kun ha bilder som understreker budskapet nesten uten tekst. Krever mer av meg som foredragsholder og formidler, men god effekt når jeg fixer det;-)

 4. Pingback: Taleskrekkens muligheter #013 | Vedtak som virker!

Kommenter gjerne