En verden full av muligheter

En Jusstudent har ordet

I dag overlater jeg scenen til ungdommen igjen! Da jeg leste blogginnlegget “En verden full av muligheter” her på firmabloggen Vox Nova (stikk gjerne en tur innom der, mange gode artikler) til Novaagentum (et karrierenettverk for studenter), slo det meg hvor godt Elisabeth fanget startgropen for mange unge og hvor gode råd hun gir. Det ER en verden full av muligheter og det kan være vanskelig å velge hva man skal bli når man blir stor.

Å skape seg et nettverk utenfor egen “boble” gir deg spillerom til å gå ut å prøve. Å ta del i andre sin hverdag gir deg innsikt i uante muligheter som ligger og venter.

Har du noen gangen lest stillingsannonser utenfor din egen bransje? Om en ser bort fra “fraser og floskler” som ser helt like ut, er det stillinger og jobbmuligheter i de utroligste fagområder. Fagområder og muligheter iallefall ikke jeg visste eksisterte.

Eksempler på stllingsoverskrifter fra Finn.no – 17.09.13 – Kreativ og ambesiøs c#.net utvikler, Package engineer HVAC, Har du erfaring som steinsetter, Vi søker ny AM under segment infra i Tromsø, Senior nettverk systemekspert, eller hva med denne: Treasury Consultant – Tror den hadde passet meg som hånd i hanske 🙂

Før jeg slipper dere løs på innlegget til Elisabeth har jeg et par ting jeg vil si:

Jeg er 50+ og vet fortsatt ikke hva jeg skal bli når jeg blir stor, og det lever jeg fint med. Det holder liv i nyskjerrigheten om hva som kan vente bak neste sving!

Det du velger i dag gjelder kun i dag – i morgen er det nye muligheter som venter!

En verden full av muligheter

Bobler sprekker og drømmer formes

shutterstock_84807460

Vi som er studenter i dag har mange muligheter når vi skal finne vår karrierevei. Sakte men sikkert formes drømmene våre etter hvilket studium vi velger, og hvilke skritt vi tar på veien gjennom studiet. Etter tre til fem år er vi ferdige med den trygge, velkjente lesesalen.

Da skal vi bevege oss ut i den virkelige verden, og vi må ta et viktig valg. Hva vil man jobbe med, og hvor?

På mange studier kan det være lett å havne i en studieboble. Dette vil si at man naturlig nok omgås personer som studerer det samme, og ofte ønsker seg samme type karriere. Man drømmer gjerne om å jobbe i de arbeidsplassene som er mest synlige på studiet, og det kan være vanskelig å se mulighetene utenfor denne boblen. Jeg studerer jus, og har vært i en jus-boble ganske lenge. Nå har boblen sprukket.

Det siste året har jeg fått opp øynene for nye muligheter jeg før ikke visste fantes. Jeg har sett verdien av nettverksbygging, og hvordan dette kan være positivt både for nåtid og for fremtiden. Jeg vil gjerne fortelle om to opplevelser, som har vært med på å endre mine drømmer og mål.

Møte med bedrifter

NovaAgentum arrangerer en gang i året Nova Forum. Her møtes bedrifter og studenter under en hel dag med foredrag, debatter og workshops. I fjor deltok jeg på workshop med mediekonsernet Schibsted og The Boston Consulting Group. Hos Schibsted fikk jeg møte dyktige mennesker i forskjellige posisjoner i selskapet, og vi diskuterte hvordan et mediekonsern kan overleve når papirsalget går ned og gratisnyheter dominerer.

Hos BCG ble vi satt i grupper for å løse et reelt case om hvordan et selskap kan posisjonere seg i et marked. For meg som jusstudent var dette en god utfordring, da verken strategi, økonomi eller kommunikasjon har stått øverst på min pensumliste. Jeg lærte nye metoder å jobbe på, og skjønte hvor mange ulike typer arbeid en utdannelse kan gi.

Gjennom NovaAgentum fikk jeg også være med på Alternativ karrieredag, i regi av Seema nettverket.

Her ble rollene snudd, og vi studenter stod på stand mens bedriftene gikk rundt og besøkte oss.

Dette var et unikt konsept som ble gjennomført for første gang i Norge. I tillegg hadde vi speed-møter med ledere og HR i alt fra konsernbedrifter til veldedige organisasjoner. Jeg og de andre studentene fikk innsikt i veldig forskjellige type arbeidsplasser og stillinger. Vi fikk høre hva bedriftene kan tilby oss samtidig som vi fikk fortalt hva vi kan tilby dem.

Dette var en sterk kontrast til vanlige arbeidslivsdager, hvor man kjemper om å få prate noen minutter med en bedrift. Jeg fikk virkelig åpnet øynene mine for alternative arbeidsplasser. Arbeidsplasser som ikke retter seg kun mot mitt studium, men som likevel er veldig interessante fordi de trenger mennesker fra alle slags fagområder.

shutterstock_80602333

Nettverk og valgmuligheter

Jeg har altså i det siste skjønt hvor mange ulike muligheter man har etter endt studium. Jeg har møtt mennesker som har gitt meg et nytt perspektiv på karriere og hvilke muligheter jeg har. Samtidig håper jeg at jeg kan gi noe tilbake, enten nå eller i fremtiden. Å ha et nettverk på kryss av bransjer er viktig uansett hva man studerer eller jobber med. Plutselig får du en oppgave du ikke vet hvordan du skal løse, og kanskje har personen du møtte for noen uker siden løsningen. Kanskje du står ved et skille på karriereveien, og må velge mellom flere alternativer. Da vil det være nyttig å ha noen kjente å spørre om råd. Kanskje får du også muligheten til å hjelpe andre på veien, noe som i seg selv er givende!

Jeg har ingen ide om hva jeg kommer til å jobbe med når jeg blir stor.

Når jeg nå skjønner hvor mye forskjellig man kan bruke en utdannelse til, er jeg enda mer usikker på hva jeg vil. Sagt på en annet måte, jeg vil rett og slett mer. Jeg vil jobbe i mange forskjellige bransjer, i mange forskjellige type stillinger, og jeg vil lære mer om mange forskjellige emner. Gjennom nettverksbygging har jeg fått et litt dypere innblikk i forskjellige muligheter, og jeg føler at jeg kan fatte et mye mer gjennomtenkt valg. I tillegg til dette har jeg møtt veldig mange dyktige og inspirerende mennesker, som jeg gleder meg til å holde kontakten med resten av livet.

——————————————-

@Elladoeslaw_Sprout_20130814
Finn Elsabeth på Twitter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg møtte selvfølgelig Elisabeth i Sosiale Medier og nå er vi begge bidragsytere i prosjektet #kjoleforskole hvor Elisabeth er kjoleansvarlig.

Hun bor i Oslo og studerer Jus ved UiO på 5. året. Ved siden av har hun verv i Polyteknisk Forening, Juristforeningen, Nova Agentum og prøver seg frem som trainee hos ulike aktører.

“Jeg brenner for raushet, sårbarhet, frivillighet og engasjement” sier Elisabeth Eide!

.

Fremhvet bilde credit

4 thoughts on “En verden full av muligheter

  1. dachsform Reply

    God tenkt og skrevet utenfor boksen! Ja, og det er et vell av jobbmuligheter å velge imellom, det er så mange retninger man kan ta at det er ikke rart at mange kan bli forvirret og handlingslammet stilt overfor alle mulighetene. Jeg tror det er viktig å beholde den ungdommelige nysgjerrigheten så lenge man kan (selvfølgelig innenfor hva økonomi og forpliktelser tillater) “Hva skjer hvis jeg prøver den jobben, det ansvarsområdet, tar steget”?

Kommenter gjerne