Et stort verdivalg

verdivalg, samfunnsansvar, verdier, en bedre verden

Innimellom hører man om mennesker som slutter i gode jobber for å gjøre noe helt annet. Personer som hopper ut i det ukjente og tar risiko for å følge sine drømmer. Jeg er litt redd, men samtidig veldig stolt av å si at jeg nå er blitt en av disse menneskene.

Et drastisk valg tidlig i karrieren

Jeg har sagt opp jobben min! En jobb jeg i utgangspunktet trives godt i. Da jeg i fjor fikk et tilbud fra Corporate avdelingen i et stort advokatfirma, kunne jeg ikke si nei. Av alle firmaene jeg hadde møtt i Oslo var dette et firma med gode verdier, de tok vare på menneskene sine og de hadde et svært godt miljø. Firmaet innfridde alle forventningene og mer til. Jeg har lært ekstremt mye, fått en kommersiell forståelse jeg ikke ville vært foruten, og jeg har lært meg å arbeide hardt og målrettet i store og små prosjekter.

Likevel har jeg altså akkurat foretatt et ganske drastisk valg, kun 8 måneder etter at jeg startet i min første fulltidsjobb. Hvorfor? Jeg har foretatt et verdivalg. Jeg har et sterkt ønske om å hjelpe mennesker og å være en del av et større formål. Jeg vil følge hjertet mitt som sier at jeg skal gjøre det jeg kan for å kunne bidra med noe godt. I tillegg til å ville jobbe med ideelle formål, brenner jeg også for blant annet ledelse, strategi, drift og administrasjon.  Det er disse tingene jeg ser meg selv gjøre om ti år, og ikke ren juss. For både min egen og firmaets del er det derfor rett og rimelig at jeg tar dette valget nå og ikke senere.

Prosessen med å si opp min stilling

Prosessen rundt beslutningen har vært både enkel og vanskelig. Etter tre måneder i jobben tok jeg min første vurdering på om det var dette jeg ønsket å jobbe med. Min konklusjon etter disse tre månedene var at ja, jeg skulle fortsette og jeg ville gi 110 %. Jeg tok en ny vurdering etter 6 måneder, og denne gangen hadde jeg en sterk magefølelse. Jeg savnet å jobbe med organisasjoner og prosjekter med ideelle formål, og tanken om at jeg skulle skifte karrierevei ble sterkere. Etter noen runder med meg selv var jeg sikker: Jeg skulle si opp stillingen min. Valget var enkelt fordi det føltes så riktig. Samtidig var valget vanskelig fordi dette betyr at jeg må slutte i en jobb jeg har trivdes godt i, og forlate svært gode kollegaer.

Da jeg hadde bestemt meg ville jeg si ifra til sjefen raskt. Sjefen er en mann jeg har enorm respekt for, og dette var en samtale jeg var veldig spent på å ta. Reaksjonen jeg fikk var ikke det jeg ventet meg. Etter å ha fått avklart at valget mitt var endelig, sa han at han forsto beslutningen og at han støttet meg fullt og helt. Jeg mener at dette er noe av kjernen i god ledelse; å se og støtte medarbeiderne for hvem de er og verdiene de har. Måten firmaet tok imot valget mitt på var raust. Det gjør meg sikker på at det var et riktig valg å prøve ut jobben som advokatfullmektig i dette firmaet som min første jobb.

Da jeg sa opp hadde jeg ikke fått meg en ny jobb. Jeg vet at dette er noe uvanlig, og at det er en risiko ved å gjøre det på den måten. For meg føltes det likevel riktig. Nå kan jeg være åpen og ærlig mot både sjefen og mine kollegaer. Jeg kan snakke om valget mitt, og gå inn i jobbprosesser uten å måtte skjule det for omverden. Når jeg først har valgt å følge hjertet skal jeg gjøre denne prosessen på riktigst mulig måte, både for meg selv og for arbeidsplassen.

En tendens for generasjon Y i arbeidslivet

Jeg tror at valget jeg har tatt er et symbol på noe som er typisk for min generasjon. Flere og flere ønsker å oppleve jobben sin som meningsfull og viktig, og mange er uredde i møte med arbeidslivet. Jeg og veldig mange unge leter etter en organisasjon, et selskap eller et prosjekt hvor målet er å bidra til å gjøre verden til et bedre sted. Vi ønsker en arbeidsplass hvor læringskurven er bratt, ledere gir tillit og ansvar, og hvor man får jobbe med viktige samfunnsspørsmål og samfunnsansvar. Jeg har nå tatt et stort valg basert på min følelse av hva som er riktig. Jeg tror og håper at så lenge man jobber hardt og målrettet for noe, så vil man kunne lykkes.

Når jeg nå skal søke nye utfordrende stillinger vet jeg at det ikke alltid er lett. Jeg er klar for spennende prosesser, og jeg vet jeg vil møte både skuffelser og gleder. En ting er sikkert: Jeg vil ha verdivalget mitt i bakhodet hele veien.

 

11 thoughts on “Et stort verdivalg

  • elladoeslaw Post authorReply

   Takk Kathrin! Setter stor pris på gode ord. Et tøft valg, men ville gjort det samme om igjen gang på gang. Tror det viktigste er å ta seg tid til en god prosess. Jeg kunne ikke gjort dette før jeg var 110 % sikker og klar for det :). Du har en veldig fin blogg jeg gleder meg til å dypdykke mer i!

   Elisabeth

 1. Ingfrid Landsnes Reply

  Modige Elisabeth! Å ta et verdivalg som du har gjort nå er det ikke mange som tør. Men står man støtt i den man er finnes det mange flotte muligheter rundt neste sving! Heier på deg 🙂

  • elladoeslaw Post authorReply

   Ingfrid, at du heier betyr veldig veldig mye for meg! Du er et stort forbilde, og jeg vet at du følger drømmene dine hver dag. Takker #kjoleforskole for at vi møttes, og at du ville foreslå at jeg skulle skrive gjesteinnlegg på bloggen din :). Å kunne dele erfaringer her er jeg stolt av!

   Elisabeth

  • elladoeslaw Post authorReply

   Kult Eirik! Utrolig spennende konsept, skal sjekke ut veiledningen og ta quizen :). Også må jeg få si tusen takk for at du ville lese innlegget om #verdivalg.

   Elisabeth

 2. Thomas Berman Reply

  Vi fanget tilfeldigvis opp bloggposten din. Gratulerer med valget!
  Vi vet om flere mulige jobber i vårt nettverk, så ta gjerne kontakt hvis du tror din neste jobb kan finnes i vårt innovasjonsmiljø (www.socentral.no)

  • elladoeslaw Post authorReply

   Hei Thomas. Veldig hyggelig at dere fanget opp bloggposten! Takk for det, valget føles veldig riktig. Jeg kjenner godt til SoCentral, blant annet gjennom Prospera og flere av medlemmene deres. Jeg brenner sterkt for innovasjon, og tar gjerne kontakt. Sender deg en epost :).

   Elisabeth

 3. solveig Reply

  Fantastisk med mennesker som deg, som ikke bare tenker tankene og drømmer drømmene, men som handler og våger være tro mot seg selv og sin overbevisning! Verden trenger flere slike som deg!
  Lykke til 🙂

  • elladoeslaw Post authorReply

   Tusen hjertelig takk Solveig, slike ord setter jeg veldig stor pris på! Det finnes så mange flotte mennesker der ute som bygger andre opp, og du er virkelig en av dem. Det gir ekstra motivasjon inn i denne prosessen 🙂
   Stor hilsen fra Elisabeth

 4. Pingback: Jeg skal sparke deg vennlig (med rosa støvler...)Kristin Daly

Kommenter gjerne