Lederprogram eller lederkurs?

lederegenskaper, ederkurs, ledelse, lederprogram

“Det er bedre å stille noen av spørsmålene enn å vite alle svarene”

sa James Thurber

Av og til dukker det opp spørsmål i hodet mitt som trenger å diskuteres. Da det ikke er så mange å snu seg til på mitt kontor, snur jeg meg ut til deg som leser og ber om råd.

Jeg har vært ute hos kunder med et “lederutviklingsopplegg” i snart et år. Jeg har valgt å kalle det et lederprogram men nå funderer jeg på om lederkurs er et ord som beskriver opplegget bedre.

Når en markedsfører en tjeneste er det viktig at det valgte ordet gir de rette assosiasjoner, eller? Spiller det kanskje ingen rolle “hva barnet heter”?

Blir veldig glad om du tar deg tid til å besvare spørsmålet mitt 🙂 Kun 1 spørsmål og noen muligheter til å kommentere!

Tusen takk til hver og en som tok seg tid til å gi meg innspill!

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Hva mener du beskriver best lederutviklingsopplegget “bedre ledelse i hverdagen”?[/title]

Av dem som valgte seg ett ord for lederutviklingen «bedre ledelse i hverdagen» ble fordeling slik:
Lederprogram 6 Lederkurs 5 Ledertrening 1

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Kommentarer og innspill[/title]

“Kurs” assosierer jeg med kortere sekvenser med maks en dags varighet. “Program” beskriver noe mer sammensatt, noe som varer litt. Skal du bytte til “kurs” ville jeg vurdert “kursrekke” eller et annet ord som beskriver at dette er noe mer.

Det er litt lite informasjon å bygge de store innspillene på, men jeg prøver meg på en umiddelbar assosiasjon. Jeg tenker at kurs er av kortere varighet (kanskje maks en dag) og at det i hovedsak er kursholder som foreleser. Kurs krever ikke så mye av deltagerne. Lederutviklingsprogram på den annen side, blir for meg noe som jeg ville hatt større forventninger til, som strekker seg over tid og som innebærer en mer aktiv deltagelse. Jeg forventer at “programmet” innebærer modning og at man skal nå noen mål. “Etter endt program skal deltageren kunne benytte noen verktøy for…” “kunne reflektere over…” osv. Kurs har for meg ikke den samme utviklingsklangen. For meg er “lederutviklingsprogram” et langt, men godt begrep.
Bruk kurs som også står for retning og verdi. Lederkurs klinger også bedre enn alternativet. Et

Program er gjerne en plan, oversikt, retningslinjer. Kurs er undervisning over en bestemt tid.

Jeg ville fortsatt å kalle det program. Skulle man lage en light-versjon av programmet så kunne man evt kalt det for lederkurs – evt om man trekker ut et spesifikt emne fra “programmet” og kjører et “kurs” i dette.For meg består et program av kurs i flere emner.

– Dette er min oppfatning av kurs vs program:
Et program pågår over lenger tid; består av flere samlinger med opphold mellom samlingene. Et program er også mer omfattende.
Et kurs pågår gjerne regelmessig et par timer i uken over flere uker/mnd eller f.eks to sammenhengende dager. Et kurs er mer spesifikt mot et enkelt emne.

Med “lederprogram” ser jeg for meg en nedtegnet strategi som kan inneholde både kurs og samlinger med tanke på å f.eks. å lede avdelinger i en bedrift “i samme retning». “Lederkurs” er for meg et faglig påfyll til bedriftens ledere. Om ikke arbeidsverktøy, så i hvert fall noe som gir deg verktøy. Jeg heller derfor mer til navnet Lederkurs.

Jeg mener det er et program når det går over tid.

For ledere tror jeg ville jeg synes det er enda mindre “sexy” med kurs. Program brukes på sin side om trainee og lignede. Fordelen med å bruke kurs i navnet er at folk da vet hva det dreier !seg om.

Mine tanker er at kurs i denne sammenheng kan høres litt “lukket” ut, mens program kan vise mer til at læring og utvikling er en prosess- noe som tar tid og derfor er mer åpent mht. ! sluttprodukt.

Lederkurs kan virke mindre skremmende i utgangspunktet og kan kanskje bidra til økt engasjement. Program er litt mere alvorlig… kurs er kurs .. Tenker jeg.. men kurs kan absolutt gi !næring.. Menneskelig er ordet tror jeg da.

Veldig godt spørsmål. Min første assosiasjon er at kurs er mer kortvarig og med ett tema, mens program går over flere samlinger med ulike tema. Lederutvikling tenker jeg mer på som utvikling av leder som person gjennom refleksjoner rundt meg som leder, 360, personprofilanalyser, utvikling av teamet osv. Men tror begrepene blir brukt litt om hverandre og jeg tror at det kan være forskjellig hva folk legger i det og at mange tenker det går ut på det samme.

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]”Bedre ledelse i hverdagen”[/title]

Er du interessert, kan du lese hva jeg har blogget om tidligere fra lederprogrammet sammen med deltakernes egne evalueringer og scoren 😉 de har gitt: Kommunikasjon og endringsledelse

Tusen takk til deg!

2 thoughts on “Lederprogram eller lederkurs?

 1. bubblesoflife Reply

  Ja, det er viktig med riktige assosiasjoner til tjenesten du leverer nettopp fordi du selger deg selv først og fremst, ikke tjenesten din. Vi mennesker er designet slik at vi ikke liker å bli solgt til, men vi er veldig flinke til å sosialisere oss. Derfor er det grunnleggende viktig for å få tjenesten ut på markedet at man skaper en god relasjon til “kunden” først og setter ham i fokus og ikke produktet/ tjenesten. Tillit er viktig å bygge opp og det oppnå man ikke ved å kun tilby en tjeneste.

  • Ingfrid Landsnes Post authorReply

   Tusen takk for flotte gode råd Bubblesoflife!
   Ser at jeg har gode relasjoner, heldigvis til potensielle kunder lenge før de blir en kunde 🙂 Sjelden de bare “dukker opp”

   Nettverk – relasjonsbygging er en viktig del av salg!

Kommenter gjerne