Når det ikke hjelper å prøve hardere

#ledelse

Når du kjører deg fast

Det verste mange, spesielt fremoverlente ledere vet, er å ikke gjøre fremskritt – å måtte kjenne på følelsen av å stå fast. Løsningen de fleste velger er å prøve enda hardere. Å trø gassen i bånn kjennes riktig, men er selvfølgelig feil når det ikke finnes trekkraft. Spinner hjulene når du sitter fast er resultatet bare at du setter deg enda mer fast.

Utfordringen

[Tweet “Utfordringen er ikke at du satte deg fast men at du ga gass og prøvde enda hardere. #ledelse”]

 • Å prøve hardere gjør utfordringen bare verre.
 • Å jobbe hardere, når ting ikke fungerer, utmatter, frustrerer, og distraherer deg.

Å komme seg løs

 1. Se utfordringen, ikke stå imot. Ved å late som om du ikke sitter fast, når det egentlig er det du gjør, forverrer bare situasjonen. Du vil aldri komme deg videre.
 2. Slutte å spinne. Bruk mindre energi, ikke mer. Desperasjon gjør at du bare går rundt i en sirkel.
 3. Undersøk mer, utfordre metodene, antagelser og troen som fikk deg til å sitte fast i første omgang.
 4. Prøv noe nytt. Å sitte fast er en leders beste muligheten til å gjøre store endring.

Slutt å prøve enda hardere når frustrasjon kjennes stor og skuffelsen råder. Identifiser frustrasjonen og prøv å se forbi spinnende hjul og gjørme. Undersøk veien som førte til at du satte deg fast.

Hvordan

Se inni deg selv, ikke utenfor. Det er lett å si, “Det er ikke min skyld”, men hvis du ofte føler deg kjørt fast, hvem er da ansvarlig? Du vil bli sittende fast til du endrer adferd. Å ikke gjøre noe løser ingenting. Spørsmål å stille:

 1. Hvordan kom du deg hit?
 2. Hvilken atferd førte til at du satt deg fast – tilbakevendende skuffelser?
 3. Hva var det du trodde på og hvilke beslutninger fikk deg til å lande akkurat her?

Hvorfor

Du prøver for hardt og for lenge fordi “det å gjøre” definerer deg. Når “det å gjøre” er din identitet, har du ingenting når du stopper opp. Omstendighetene er bare distraksjoner når du har blitt sittende fast over lang tid.

Til syvende og sist:

 

Det gode spørsmålet er: “Hvem er jeg?” Den ultimate utfordringen er å snu blikket innover. Å komme seg løs, når frustrasjon råder, handler om hvem du er, ikke om å prøve enda hardere. Det er en farlig løgn å tro at å prøve hardere løser vedvarende frustrasjon.

 

Innlegget inspirert av Leadershipfreak

2 thoughts on “Når det ikke hjelper å prøve hardere

 1. Ingrid Reply

  Gode råd Ingfrid. Snu blikket innover, reflektere, stille seg selv spørsmål. Hvordan havnet jeg i denne situasjonen. Spørsmål jeg også har måttet stille meg selv mens barna vokste opp 🙂

  • Ingfrid Landsnes Reply

   Så sant, Ingrid. Har mer enn en gang bare kjørt på uten at det hjalp så mye. Så gjelder å stoppe opp av og til det er sikkert 😉

Kommenter gjerne