Om Livet i et Annerledesår

Et annerledesår; Hvordan arter det seg? Slik avsluttet jeg den forrige bloggposten om annerledesåret som du kan lese her. Hvordan er det å leve med lite penger for to bortskjemte Nordmenn? Hva brukes all denne tiden til for noen som er vant til å leve travle “businessliv” ?

Først om ordbruken “lite penger”! Lite er et relativt begrep, sett opp imot hva du er vant til, tenker jeg. Vi har IKKE lite penger! Det er heldige oss! Men vi lever i dag av betydelig mindre penger enn når vi var i full fart i Stavanger, noe som kanskje sier litt om hvor “bortskjemte” vi egentlig er!

Planene – tankene

Vi skulle lære oss Spansk, vi skulle være mye ute, vi skulle lese, vi skulle bli kjente i område, kanskje vi hadde råd til et billigcruise utfra Barcelona, jeg skulle ha full kontroll på pengebruk med flotte diagrammer. Jeg tok med foto og filmapparat og var sikker på at det skulle bli både det ene og andre…. og så skulle vi bare VÆRE….

Starten

2. juli setter vi oss på flyet sammen med barnebarnet Ida, -10 år. Tre musketerer, 7 kofferten og iMacen, midt på natten. Vi hadde leid bil for de første 2 ukene som ventet på oss på El Prat. “Vi får aldri alle oss og pakkenelikker inn i en bil”, diskuteres etterhvert…. hmmmm da blir det noen som må vente på buss eller tog. Bilen som ventet hadde nok plass til både folk og fe 🙂 Yeahh – Første, “det kan fort gå galt”, var avverget!

Vi venter besøk allerede første dagen, så nå er det bare å re senger, sjekke badene, legge frem håndklær…. ja, du vet! De neste 8 ukene var en lang ferie, med besøk på løpende bånd. Familie og venner avløste hverandre, utrolig gøy! Sommer, sol, sjø, vinglass, lange kvelder…. akkurat som i drømmen.

Akkurat som i drømmen
Akkurat som i drømmen

Spanskkurs i nabobyen – Sitges

Det har blitt september og starten på 4 timer hver dag i 4 uker på Spanskkurs. Utrolig godt å få noe å gjøre…. klokkesletter som venter, lekser og forventninger til leveranse. Er det ikke rart hvordan vi er laget, vi vil gjerne gjøre nytte for oss. For meg var det vaaaanskelig og utrolig lærerikt å starte en kunnskapslæring fra null! Det var lenge siden og helt annerledes enn å videreutvikle eksisterende kunnskap. Jeg ble usikker, tilbaketrukken og sjenert. Svettet med leksene, irritert på at jeg ikke forstod, laget egne oppsett, fant altslags Apper og programmer i tillegg. Det var vanskelig å samarbeide med Hans Erik, måtte liksom gjøre det på min måte. Det var egentlig ikke før siste uken at det løsnet noe, jeg begynte å slappe av, fikk igjen litt – “er det så nøye da” følelsen og kunne begynne å forstå hvordan dette språket fungerer. Selv om kurset var utfordrende var det en veldig fin opplevelse å gjøre dette sammen, gå hånd i hånd til toget – Tuppen & Lillemor liksom 😉

Er jeg bedre i Spansk nå? Ja det er jeg. Kan jeg Spansk? Nei det kan jeg ikke. Jeg er fryktelig dårlig til å pugge, trene i samtaler, tørre å hive meg utpå. HE hiver seg ut i det og får godt betalt for det. Han tør å si noe feil, tør å blande spansk, norsk, fransk, tysk og engelsk. Det blir det resultater av!

iPone5Penger

Å leve med mindre penger enn vi er vant til går forbausende fint. Vi hadde snudd og vendt på budsjettene før vi reiste og var veldig klar over hva det betydde. Om vi ikke tar med hva det koster oss i boutgifter, som er litt billigere enn hjemme (renter-strøm-vann-gass-husleie) har vi mer enn halvert forbruket vårt. Mat er billigere enn hjemme, vi er sjelden ute og spiser, vi har ingen dyre reiser, lite nye klær (litt sprekk i budsjettet her 🙂 ) Da leiligheten er ny har det blitt noe innkjøp av “ting og tang”. Sykler er kjøpt og nå på Januarsalget ble det TV også gitt. (Selv om det var veldig koselig å sitte sammen i sofaen, med laptopen på fanget) Så må jeg jo ikke glemme at jeg fikk meg en iPhone5 ….. Så glad er det lenge siden jeg ble av et kjøp!

Tid

Den viktigste annerledesfaktoren. Vi står opp når vi våkner, vi kan se en film klokken 11:00 på formiddagen (sliter ennå med litt dårlig samvittighet da), vi går en tur når været er fint eller vi har lyst og vi spiser når vi er sultne! Vi tar en tur til Barcelona når vi trenger mer Kaffe (Nespresso er luksusen vi ikke har lagt igjen hjemme) eller en tur på kino med originalspråk (utrolig irriterende med dubbing, gitt) Vi bor i Vilanova i la Geltru, en by 4 mil sør for Barcelona. Vi har etterhvert lært byen godt å kjenne, dens fester (ingen Spansk by uten mange fester), gamlebyen, turmuligheter, restauranter, museer og hvor du kan få verdens beste sushi.

Roller

Krangler dere ikke da, spurte svigerfar 😉

Det spørsmålet er det kanskje også andre som lurer på. Nå har det seg sånn at vi ikke kranglet i Stavanger og har heldigvis ikke startet her. Vi er gode på å la hverandre være “i fred”, respektere annerledesheter, gi hverandre rom og støtte opp om hverandres interesser. Så er iallefall vi laget sånn at det blir roller og rytmer også i all denne friheten. HE er blitt kjøkken- og støvsuger sjef mens jeg vasker det som trengs. Jeg er først oppe, setter meg med Macen og sjekker Twitter, FB, Mail osv…. så kommer HE og lager frokost. Fantastisk! HE planlegger innkjøp og mat, mens jeg planlegger innlegg og oppdateringer i forskjellige sosiale medier. Så bare jeg klarer å holde fingrene av fatet og ikke mene så mye om for eksempel fargen på toalettsåpen, så går det særdeles bra!

Behovet for andre mennesker

Energi :-)
Energi

Skulle det være noe vi savner så er det den energien andre mennesker gir oss! Vi har heldigvis hatt besøk hver måned, med muligheten til å stoppe helt opp og være tilstede her og nå! Få diskusjoner rundt et bord, dele opplevelser sammen med andre, eller bare se på hvordan gjestene på tur nyter solen og fridagene. Vi savner å gå på konsert i Stavanger, jeg savner Champagnebaking før jul, HE savner koret sitt…. men de holder oss oppdatert og vi tar dem igjen!

Språket har nok gjort at vi ikke er blitt godt kjent med så mange rundt oss, dessverre. Noen unntak er det, for eksempel Amanda som driver nærkafeen og naboen i 4. De snakker noe engelsk så det er enklere å holde en samtale igang. Gjennom dem har vi også fått et innblikk i hvordan livet arter seg i en krisesituasjon, når lån må utsettes og jobben ikke er der lenger. Vi er blitt inderlig klar over hvor heldige vi er!

Om å lage seg et arbeid

I bloggposten Bedriften min og jeg i endring, skrev jeg om min bedrifts endringsprosess. Før vi reiste hadde jeg et Mindjetkart hvor utgangspunktet var “bedriften på nett”. Hva det betydde var jeg langt fra sikker på, men visste at jeg ønsket å bli synlig på nettet. I løpet av sommeren, etterhvert som sommergjestene dro hjem og spanskkurset gikk mot slutten, ble ideen tydeligere og etterhvert satt ut i livet.

I dag bruker jeg til tider en full stilling og vel så det på å få bedriften min og meg synlig på nettet og synes det er utrolig givende, utfordrende og lærerikt. Vurderinger av den innsatsen kommer nok i en egen bloggpost 🙂

Snart mars og 5-6 måneder igjen

Alle tankene og planene på forhånd var sikkert bra og noe har jo blitt som vi tenkte. Men om vi ikke også skulle la magefølelsen og livet rusle sin egen vei akkurat dette året, når da? Hans Erik leser, sørger for innkjøp, koser seg når det er et oppdrag som Kjentmann i Barcelona, jeg sysler på nettet og med faget mitt! Vi stortrives og vet at vi er midt inne i en opplevelse for livet, heldige oss!

2 thoughts on “Om Livet i et Annerledesår

 1. Jørn Kippersund Reply

  Takk for spennende innblikk i ditt annerledes år! Jeg syns dette med språk i slike situasjoner er veldig spennende. Vår familie har hatt to AFS-utvekslingsstudenter boende hos oss i 2 år. Da ble det veldig tydelig for oss at man kan ikke først lære et språk, og så begynne å snakke det. Man må begynne å snakke det for å lære det. Ser ut som at du og Hans Erik gjør samme erfaring? 😉

  Ser fram til å følge deg videre, både i annerledesåret og senere! 🙂

  • Ingfrid Landsnes Reply

   Hei Jørn og tusen takk for hyggelig kommentar!

   Ja, språk er spennende, jeg var heldig da jeg startet engelsk på skolen. “Ble sendt” til onkel i Scotland de to første sommerferiene, der var det ingen bønn, bare engelsk :-)Er sikker på at det var årsaken til at jeg i dag behersker det språket rimelig godt. Så for meg er det bare å komme meg ut å praktisere, tørre å gjøre feil rett og slett! Har heldigvis ennå noen måneder på meg 🙂

Kommenter gjerne