Være seg selv-syken eller bruke seg selv

Være seg selv-syken

I arbeidslivet får man ikke betalt for “å være seg selv”, men for å være profesjonell og ha god rolleforståelse, skriver professor Linda Lai ved BI i Ledernytt

Det er så sant. Du må sette deg inn i de rollene du har påtatt deg, for på best mulig måte fylle dem i henhold til de valg som er gjort i den bedriften du er i. Du må forstå de kriteriene som er satt opp for å gjøre en god jobb, det er det du får betalt for. Det vil være nesten umulig å få organisasjonen til å gå i en retning om hver og en av oss fokuserer på egne ønsker.

Når generasjon Y og X nå er på full fart inn i arbeidslivet trengs det kanskje ennå større presisering og fokus på hva vi faktisk får betalt for. Fokuset på “meg selv” er nok større enn vi har sett før.

De endringene jeg ser i denne generasjonen skriver jeg om og noe kan du lese her

PastedGraphic-1

Bruke seg selv

“Når man er profesjonell, representerer man ikke seg selv, men rollen man har. Da vil man ofte ikke si akkurat hva man selv mener eller gjøre akkurat det man personlig har lyst til, men det som passer best ut fra rollen man har der og da. En god rolleforståelse gjør dette mye lettere. Som ekstrabonus fører god rolleforståelse ofte med seg høyere motivasjon, større tro på egen mestring og at man får brukt mer av eget potensial.” – Linda Lai

Hvordan skal du så fylle den rollen du har?

Du kan ikke være deg selv, men det er viktig at du bruker deg delv!

Lær deg selv å kjenne så du har kunnskap om hvordan akkurat du kan fylle rollen på en god måte til bedriftens beste. Du kan ikke ta kopi av det andre har sagt eller gjort, det er ingen “one fit`s all” metode. Du må finne dine egne styrker og svakheter, i det ligger nøkkelen til å gjøre rollen til din uten å gå på akkord med deg selv eller en profesjonell utførelse av rollen du har påtatt deg.

Kunnskap om deg selv og andre gir deg bedre innsikt i hvordan du kan være på ditt beste i sammen med andre.

Det er ditt valg

Om du ikke ser deg selv i den rollen du har påtatt deg og det skurrer mellom bedriftens mål – verdier og dine egne.

Ja da er det bare du som kan gjøre noe med det. Ta et nytt valg

2 thoughts on “Være seg selv-syken eller bruke seg selv

 1. Ingrid Reply

  Jeg ser hva du mener, og mitt innspill er vær deg selv OG profesjonell. Vi kan ikke “spille” noen andre, over tid vil det ikke fungere. God rolleforståelse er utrolig viktig, og herav også gode ledere som kan vise vei og avklare forventninger slik at en faktisk kjenner rollen og hvilke kriterier som ligger til den.

  Jeg mener det er stor forskjell på å være seg selv nok og være “ekte”, være tro mot seg selv. For meg betyr det at jeg er meg selv, men bevisst på hvilke sider jeg viser fram på jobben – her kommer profesjonalitetet frem 🙂

  OG til syvende og sist er det ditt valg hvis dette ikke fungerer som du skriver avslutningsvis. Jeg tenker mange burde gjort seg noen tanker rundt dette. Mange sitter i dag i stillinger som de hverken trives i eller mestrer.

  Nyttige og gode innlegg du skriver Ingfrid

  • Ingfrid Landsnes Reply

   Nei, vi kan ikke spille noen andre. Det var også mitt poeng, om jeg ser at Linda Lai har rett i at man kan ikke forvente å være seg selv om det går utover den rollen vi har påtatt oss. Men at vi må bruke oss selv i den rollen vi har, er hevet over enhver tvil 🙂 At vi selv må ta noen “vanskelige” valg, har jeg selv også erfart, DET er viktig det.

   Takk for god tilbakemelding, det gjør godt Ingrid!

Kommenter gjerne