Veivalg – hvordan velge sin karrierevei?

Jeg er denne høsten på mitt siste semester ved det Juridiske Fakultet, og skal begynne å jobbe fra januar 2015. Jeg startet søknadsprosessen tidlig, og fant meg selv ved et ganske stort veivalg. Nå skulle jeg finne ut, en gang for alle, hva jeg skal bli “når jeg blir stor”. Jeg har ventet 8 år med studier på å ta dette valget, men det gjør det ikke noe lettere. For hvordan velger man egentlig sin karrierevei?

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Tre ulike karriereveier [/title]

Jeg startet med å kartlegge hva jeg brenner for, og hvilke ønsker jeg har for arbeidslivet. Jeg brenner for ledelse, juss, strategi og veldedighet, og alt dette er ting jeg gjerne vil jobbe med. Jeg har videre ganske høye forventninger til arbeidslivet; jeg ønsker meg en arbeidsplass med gode verdier, et godt arbeidsmiljø med høy læringskurve, og gode ledere som vil la meg bidra med min kompetanse på best mulig måte.

Neste steg ble å få oversikt over hvilke muligheter som finnes i arbeidsmarkedet, som vil være relevant for meg. Det ble etter hvert tre ulike alternativer som skilte seg ut;

 1. Advokatfullmektig i ett advokatfirma
 2. Konsulent i ett konsulentfirma
 3. Daglig leder/lederstilling i en mindre organisasjon

Tre veldig ulike veier å gå, men som alle virket like aktuelle for meg i starten av denne prosessen.

confusion-311388_640

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Advokatfullmektig[/title]

Å starte som advokatfullmektig er et naturlig valg for mange etter endt studium i juss. Her vil man få brukt jussen, lære av de beste i et  advokatfirma, og få advokatbevilling. Her var det spesielt ett firma som appellerte til meg; Haavind. Jeg var trainee i Corporate avdelingen der før sommeren, og trivdes veldig godt. Jeg har tidligere jobbet med Haavind gjennom HumAk – jusstudentenes humanitæraksjon, der de var hovedsponsor, og dette var noe av grunnen til min store interesse for firmaet. Under aksjonen var hele firmaet ute å gikk med bøsser for formålet, og jeg mener dette sier mye om både verdiene og arbeidsmiljøet i et selskap.

Jeg fikk en hyggelig telefon fra HR i Haavind i sommer etter traineeoppholdet, og jeg ble invitert på lunsj med en av partnerne i Corporate avdelingen. Jeg fikk et større innblikk i hvordan firmaet fungerte, og jeg fikk uttrykt mine ønsker for fremtiden. Etter dette ble jeg kalt inn til intervju med HR, samt to av de andre partnerne i avdelingen. Jeg syntes dette var et godt intervju, men samtidig utfordrende. Jeg fortalte at jeg også hadde søkt på andre type stillinger, og vi snakket om prosessen med Drømmejobben, da en av partnerne hadde lest dette blogginnlegget mitt.

Et par uker senere fikk jeg et tilbud på stilling som advokatfullmektig! Jeg ble overlykkelig, og hadde veldig lyst til å si ja på dagen. Samme dagen og noen dager senere hadde jeg derimot intervjuer i et konsulentfirma og i en organisasjon. På grunn av min egen nysgjerrighet på disse stillingene, og av respekt for disse andre prosessene jeg hadde startet, bestemte jeg meg for å utsatte svaret til Haavind en uke.

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Konsulent[/title]

De siste årene har jeg møtt veldig mange spennende konsulentfirmaer gjennom Nova 100, og jeg har fått prøve meg på case i strategi enkelte ganger. Dette har vært veldig gøy, og har fått meg til å ville lære mer om strategi og management consulting. Jeg søkte på stilling som konsulent i Bene Agere. Bene Agere har jeg jobbet med gjennom styrevervet i Polyteknisk Forening Innovativt Nettverk, hvor de satt i panelet i en debatt om endringsledelse jeg arrangerte. Jeg fikk sansen for menneskene i selskapet, og hadde lyst til å lære mer om måten de jobbet på.

Jeg ble innkalt til et intervju i Bene Agere, da de syntes jeg hadde en interessant profil. De hadde aldri ansatt noen jurister før, og jeg har heller aldri hatt et ordentlig innblikk i konsulentverdenen, så jeg tror dette var et spennende møte for begge parter. På intervjuet fikk jeg bryne meg på uvante problemstillinger. Jeg fikk løse et reellt case, hvor jeg måtte bruke hoderegning og argumentasjonsteknikk. Jeg fikk også i oppgave å lage en tidslinje med oppturer og nedturer i livet mitt, samt enkelte andre oppgaver for å kartlegge min personlighet.

Et par dager senere ringte de og spurte om jeg ville komme til annengangsintervju. Dette skulle bestå av et case en halv dag, etterfulgt av intervju med partnerne. Jeg hadde fortalt Bene Agere om tilbudet i Haavind, og avtalte at jeg skulle komme tilbake til dem.

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Lederstilling[/title]

Da jeg skulle søke jobber, søkte jeg også på noen stillinger som daglig leder i ulike mindre organisasjoner med ideelle formål. Jeg fikk blant annet et tips om en stilling i JobbX på Antirasistisk Senter. I en slik stilling ville jeg få bruk for min interesse for ledelse og veldedighet, og bruke min erfaring som leder i studentforening.

Jeg ble innkalt til intervju på stillingen som daglig leder i JobbX, av en hyggelig dame i rekrutteringsbyrået Raadhusgruppen. Dette var et interessant intervju, men en prosess som ville ta noen uker, og jeg måtte ta en beslutning i de andre prosessene i løpet av noen dager. Jeg hadde en god samtale med Raadhusgruppen, og vi endte opp med å avlyse dette intervjuet.

2013-03-21_1363885127
Min stand på omvendt karrieredag med Nova 100 og Seema

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double solid” sep_color=”” class=”” id=””]Veivalget[/title]

Så, hvordan velger man egentlig sin karrierevei? Jeg hadde noen gode samtaler med de som kjenner meg aller best for å få innspill på karrierevalget. Jeg fikk også gode innspill fra mentoren min. Jeg lot alle råd og mine egne tanker rundt dette synke inn noen dager, og jeg kunne så si at jeg hadde tatt et veloverveid valg.

Valget falt på advokatfullmektig i Haavind! Jeg har veldig lyst til å lære mer om juss og om næringslivet fra dyktige mennesker. Det var til slutt dette alternativet som fremsto som riktig for meg. Fra 5. januar starter jeg som advokatfullmektig i Corporate avdelingen. Dette er en mulighet jeg er så takknemlig for, og det er et valg jeg er veldig fornøyd med. Jeg er spent på hva jeg kan bidra med inn i firmaet, og jeg skal gjøre mitt absolutt beste for å gjøre dette samarbeidet bra. Samtidig lærte jeg mye av prosessen med karrierevalget, og jeg er glad for at jeg brukte tid på å ta et riktig valg.

Hvordan var ditt karrierevalg, og hvordan valgte du din vei?

 

 

4 thoughts on “Veivalg – hvordan velge sin karrierevei?

  • elladoeslaw Post authorReply

   Tusen takk for denne hyggelige kommentaren Ann Christin! Jeg gjesteblogger kun for Ingfrid Landsnes (Organisasjonsrådgiveren) inne i mellom, men kanskje dette samarbeidet kan fortsette og jeg kan skrive om mine erfaringer som ung og ny i arbeidslivet, vi får se :). Ønsker deg en fin søndag! Hilsen Elisabeth

 1. Vebjørn Tveiterås Reply

  Gøy lesing, Elisabeth! Jeg har veldig tro på å bruke tid på å finne den riktige jobben. Selv gikk jeg helt bort fra siv.ing.-graden min innen fysikk og kastet meg på konsulent-toget i min første jobb. På det 4. året som konsulent trives jeg fremdeles veldig godt.
  Jeg syns spørsmålet “hva skal du bli når du blir stor?” har et feil premiss om at ting er svart hvitt. Selv om man finner ut at det er f.eks. er advokat eller konsulent man vil være, så er det jo veldig mange nyanser selv innenfor yrket. Helt flott at man endrer karrierevei — enten drastisk eller minimalt — etter hvert som man blir bedre kjent med seg selv, sine styrker og interesser!

  • elladoeslaw Post authorReply

   Tusen takk for gode refleksjoner Vebjørn! Er helt enig med deg, å endre karrierevei etter hvert virker som om blir mer og mer vanlig, og jeg tror absolutt man må prøve ut hva man liker å arbeide med, og hva man er god på. Veldig godt å høre at du trives med konsulentarbeidet, ser frem til å høre mer om din nåværende arbeidshverdag når vi møtes neste gang.

   Gratulerer med ett-års dagen til bloggen din her om dagen. Det er stort :). Gøy å lese om dine prinsipper, disse skal jeg bruke! Ønsker deg en fin uke!

   Elisabeth 🙂

Kommenter gjerne