Verdier er som fingeravtrykk – de setter spor

Verdier

Som leder må du være deg selv og det må du være bevisst i alle dine handlinger. De handlingene du velger har stor betydning for det enkelte mennesket i organisasjonen din.

“Det handler om de valg og handlinger vi gjør basert på våre egne verdier. Enten vi liker det eller ikke, setter de preg på andres liv, de setter spor.”

Beviste handlinger

De ubevisste verdiene som styrer handlingene dine setter spor hos de ansatte. Ved å endre dem til bevisste, verdifulle verdier, blir du en ekte leder som kan være stolt av de spor du setter, sier Mia Hultman her.

Hun forteller om en leder hun jobbet tett med i mange år, som gikk hver morgen hva han kalte sin “morgenrunde” på kontoret, for å høre, se og føle hvordan teamet hans hadde det. Han stoppet hos hver og en, sa hei og pratet litt.

Selv om han hadde en full agenda, valgte han å gjøre dette hver morgen. Det betydde, at han visste når noe begynte å skurre i maskineriet og terskelen var lav for at hans team kom til ham hvis de hadde noe på hjertet. Det viktigste var at han satte av verdifull tid i forholdet til sine ansatte. Han hadde funnet sin måte å sette spor.

Det ikke alltid at ledere innser at det de står for, og den atferden de viser, har stor betydning for den enkelte ansatte. Ledere er også samtalepartnere, de viser sine verdier og er rollemodeller. En stor del av kommunikasjonen mellom mennesker er uten ord, de ansatte vil tolke og observere hva den enkelte leder faktisk gjør, ikke bare det de sier de står for.

“Walk the talk”

Verdier er som fingeravtrykk

Det er de som kaller verdiene til hver person eller organisasjonen et DNA sier Mia Hultin. Det forteller jo noe om hvor vanskelig det kan være å endre våre verdier. Men i motsetning til et DNA, har du muligheten til å velge hvilke verdier du vil ha med deg gjennom livet.

Hva feires og belønnes i organisasjonen?

Hvis du vil vite hvilke verdier en organisasjon står for, lytt ikke bare til ordene som blir sagt av ledere og medarbeidere. Vær oppmerksom på hvilke anledninger som feires, hva man velger å belønne og å prioritere. Med andre ord: Se hvilke spor organisasjonen setter, både internt og eksternt.

Vurder:

 • Hva blir feiret … og hvordan feires det?
 • Behandler du alle ansatte likt når de slutter? Blir alle takket med respekt?
 • Hvordan tar du i mot og presenterer nyansatte og hvordan er den videre oppfølgingen?
 • Hvordan snakker du om dine kunder?

Øk bevisstheten om de ubevisste verdier!

Når det vi Gjør, når det kommer til f.eks.økonomi og verdier, avviker fra de ideer og tanker vi Uttaler som leder, oppleves det som forvirrende og svekker din troverdigheten overfor dine ansatte.

“Ledere viser sine verdier gjennom det de velger, sier og gjør.”

Hvis du objektivt ønsker å utforske de verdiene som veileder deg og ditt lederskap, snakk med relevante personer i din nærhet. Gjennom strukturerte tanker og samtaler blir ubevisste verdier til bevisste verdier som etterlater varige spor og gjør deg stolt av deg selv og ditt lederskap.

Vurder:

 • Hva det er, på lang sikt, som betyr at en leder er vellykket?
 • Hvordan ser drømmene dine ut? For å kunne følge drømmene dine, må du først finne dem.
 • Hvor du skal og hvem du tar med deg? Tenk ikke motsatte (hvem jeg ønsker å være med og hvor de er?).
 • Hva er lederskap for deg?

[Tweet “”Ledelse handler om å være ekte. Vær deg selv, hver dag!””]

Photocredit: Pixabay 

7 thoughts on “Verdier er som fingeravtrykk – de setter spor

  • Ingfrid Landsnes Reply

   Da gjelder det å være bevisst på egne signaler! Kjenne seg selv og å være tro mot den vi er. Vanskelig å “fake” ikke-verbal kommunikasjon. Takk Sidsel 🙂

 1. Øyvind Jacobsen Reply

  Takk for en herlig bloggpost, fikk meg til å reflektere jo mer jeg leste. Dypt inn i hverdagens oppgaver er det så lett å bli ubevisst på enkle ting, som hvordan du som leder blir oppfattet av andre.

  • Ingfrid Landsnes Reply

   Takk til deg Øyvind for kjekk tilbakemelding. Det er vel sånn for de fleste av oss at hverdag tar oss og at vi trenger påminnelser på de “enkle tingene”. Og det at vi som ledere er rollemodeller og blir sett i alt vi gjør er nok lett å glemme 🙂

 2. Pingback: Lær deg hvordan endret kroppsspråk kan gi suksess « Ingfrid Landsnes

 3. MT Reply

  Finfine tankar til ledere og fotfolket 🙂
  Den vi er viser seg gjennom det vi seier og det vi gjer. Å vere klar over at vi alle er viktige brikker i ein organisasjon er viktig. Vi påverkar på godt og vondt. Mine holdningar og handlingar utgjer ein forskjell !

  Mvh Marie

  • Ingfrid Landsnes Reply

   Hei Marie
   Så god kommentar:”Mine holdninger og handlinger utgjer ein forskjell” Det er så sant, tenk om vi alle kunne kjenne på det.. på godt og vondt!

Kommenter gjerne