Lær mer om Introvert og Ekstrovert

JTI, ekstrovert, introvert, jungiansk type indeks

De som har fulgt meg en stund blir nok ikke overrasket når jeg avslører at jeg er Ekstrovert – tildels svært Ekstrovert til og med 🙂 Jeg henter min Energi der ute hos dere. Jeg trenger dere for å fungere og trives!

Det betyr ikke at jeg ikke kan nyte stillheten, en god bok og armkroken til kjæresten, men jeg må ut til dere for å fylle bensin på motoren min.

Mine preferanser betyr noe for hva jeg foretrekker om jeg kan velge fritt, hvordan jeg arbeider, hvordan jeg utfører mitt lederskap og hvordan andre oppfatter meg. Det betyr også noe for hva jeg må hensynta i møte med andre mennesker.

Ekstrovert

Har du noen gang opplevd at en foredragsholder stopper opp midt i foredraget og blir HELT stille? Vel, som Ekstrovert får jeg fysisk vondt etter ca 2 sekunder og har lett for å bryte stillheten med et eller annet, samme hva, bare ikke denne stillheten som ikke kjennes naturlig i en forsamling. Men… for den Introverte vil dette være en jubelsituasjon! Hurra… endelig stille så jeg får tenkt igjennom og fordøyd det som tidligere ble sagt!

Jeg er sertifisert i JTI typeforståelse

Det er en profil og preferansetest som gir et grunnlag til å forstå deg selv og andre. JTI har 4 dimensjoner, Ekstroversjon og Introversjon ligger på hver sin ende av første dimensjon, den som forteller noe om hvor vi henter energien vår.

Å vite hvor jeg er på denne og de tre andre dimensjonene gir meg bedre mulighet til vite hvem jeg er og å forstå andres preferanser. Jeg blir bedre til å forstå hva det er jeg må hensynta hos mine kollegaer når jeg skal jobbe og skape resultater sammen med dem. Å lære hverandre å kjenne betyr for meg også å sette pris på forskjelligheter! Se at vi har hvert vårt å bidra med, at vi trenger alle aspekter av profiler for å bli komplette både privat og på jobb.

Som leder må jeg forstå at jeg ikke kan “gre alle over en kam”. Den Introverte må bli gitt tid og rom til å tenke før det blir forventet handling samtidig som den Ekstroverte må ha anledning til å hente energi i samspill med andre. Uten forståelse for dette vil de begge kunne miste motivasjonen og gleden over arbeidet.

Å vite hvem vi er betyr ikke å stoppe opp. Det er bare et utgangspunkt for videre utvikling. Personlig må jeg lære meg å være stille, å lytte og å ha tålmodighet nok til å vente på innspill fra den Introverte som vil ha behov for en liten “privat inne i hode samtale” først. Jeg kan sågar spør andre om å hjelpe meg på de områdene jeg trenger forbedring.

Ja hvordan skulle organisasjonen være hel om det bare var sånne som meg? Snakker mens jeg tenker, durer i vei, beslutter lettvint med stor iver uten å tenke så mye på konsekvensene. Det er sammen vi oppnår helhet og styrke, først da vi blir skikkelig god og kan levere topp resultater.

Kjære introvert

Jeg respekterer deg for den du er, jeg skal prøve å gi deg det stille rommet du har behov for og litt mer tid til å tenke igjennom rapporten før jeg forventer et svar 🙂

Ønsker du et JTI kurs for teamet ditt kan du lese mer her

#hurraforforskjellighet

På denne siden kan du lære deg mer om den enkelte person- og teamprofil

Lær mer om den Ekstroverte og Introverte, hente fra JTI Typeforståelse – kanskje det kan gi deg litt tankespinn om du er som meg og prater mens du tenker, eller kanskje du som er Introvert kan forstå noe av den Ekstrovertes behov for å leve der ute. – Vi trenger begge for å skape balanse!

8 thoughts on “Lær mer om Introvert og Ekstrovert

 1. thedreamer79 Reply

  Interessant lesning. Jeg har alltid sett på meg selv som introvert, men når jeg ser på slidene så er det veldig mange punkter jeg ikke kjenner meg igjen i. Så jeg tror ikke alltid introvert og innadvendt henger sammen, ei heller ekstrovert og utadvendt henger sammen. For jeg kjenner folk som er ekstremt ekstroverte, men liker seg best alene og i mindre selskap og omvendt. Jeg tror jeg selv er noe midtimellom.
  Ellers vil jeg bare si at det alltid er veldig spennende å lese det du skriver, selv om jeg ikke har fulgt deg så lenge ennå. Det gir ofte litt tankevirksomhet. Ha en fin kveld 🙂

  • Ingfrid Landsnes Reply

   Heisann, så kjekt at du synes det jeg skriver er interessant. Det gjør det vel verd for meg å skrive og dele 🙂
   Du har observert helt rett, ikke alle ekstroverte er utadvendte og heller ikke alle Introverte er Innadvendte. Nå vil det jo alltid bety noe hva vi selv legger i disse begrepene, men for å ta meg selv. Jeg er ikke den store “festløven”, om jeg ikke er på jobb, er jeg stort sett stille og heller tilbaketrukket i en større forsamling.Trives best mindre selskap hvor jeg kjenner de fleste. Du finner også Introverte som for eksempel skuespillere på en scene. Det denne dimensjonen handler om er hvor vi henter energi, hva som må til for å lade opp batteriene. Jeg MÅ ut i møte med andre mennesker, skal jeg gå en tur foretrekker jeg et bybilde, ikke stillheten i naturen.
   Det er tre til dimensjoner i JTI, de betyr jo alle og tilsammen helheten i vår profil. Når jeg skriver at jeg har en hang til å bli ferdig er det den siste dimensjonen som slår inn. Så er vi jo alle ikke helt i den ene eller andre enden på linjene, som du sier, helt sikker rett: Jeg tror selv jeg er noe midtimellom
   Håper det ga deg enda litt tankevirksomhet 🙂
   Hverken denne eller andre tester har nøyaktige svar, det er alltid du som vet best hvem du er! Tester kan bare være et bidrag til forstå deg selv og andre bedre.

   Jeg leser alltid dine bloggposter og du har et flott sitat: “Work like you don’t need money, love like you’ve never been hurt, and, dance like no one’s watching”
   Klarer vi å følge de ordene blir veien og livet vårt en spennende reise. En strålende helg sendes din vei!

  • Ingfrid Landsnes Reply

   Nå ble jeg glad 🙂
   Om mine skriverier på bloggen kan gi andre “mat” til sin utvikling, DA er det bare helt fantastisk! Tusen takk 🙂

 2. gr0s Reply

  Hei, jeg er en ENFJ og ble igrunn overrasket over at jeg var Ekstrovert pga jeg også trodde det automatisk betydde festens midtpunkt og den som snakker høyest i enhver forsamling, men er sant som du sier at det er om hvor man får energi fra og man har jo litt av begge deler i seg, eller i ulik grad på skalaen. Jeg syns det er veldig intressant å lese om disse tingene og bli mer bevisst sine sterke og svake sider. Jeg ble litt forvirret over begrepene på norsk når jeg har kun vært borte i de på engelsk men veldig fin intro! 🙂

  • Ingfrid Landsnes Reply

   Hei til deg. Ja, mange av oss blir overrasket når vi dypdykker litt i egen og andres profiler. Det er interresant og lærerikt.Skjønner at du blir noe forvirret av språket, men det er de samme bokstavbetegnelsene på begge språk.
   Det jeg har gjort her er, som du sier, bare en liten intro hvor målet mitt er å si hurra for “forskjelligheten”, skape nyskjerrighet til utforske seg selv og for ledere til å ha et bevisst forhold til at vi ikke alle er like 🙂

 3. sylvia jacobsen Reply

  Tusen takk for at du deler dine erfaringer med oss. Lærer masse.

Kommenter gjerne